BiH
0

NSRS o razvoju malih i srednjih preduzeća

FENA
Razmatranjem izvještaja o radu Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća za 2006. godinu i prvih šest mjeseci 2007. u Banjoj Luci je danas nastavljena 16. sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip rekao je da 17 lokalnih, dvije regionalne i entitetska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća predstavljaju adekvatnu mrežu podrške za ravoj ovog dijela privrede.

Agencija na nivou RS-a uložila je do sada 330.000 KM putem različitih projekata u razvoj ovih preduzeća, dok je u poslaničkoj raspravi istaknuto da je povećan broj malih i srednjih preduzeća, a time i broj zaposlenih.

Prioritetni ciljevi djelovanja Agencije odnose se na: povećanje učešća malih i srednjih u ukupnoj privredi RS-a, promjenu strukture djelatnosti s povećanjem učešća proizvodnih djelatnosti i usluga u ukupnom društvenom proizvodu, povećanje tehnološkog razvoja, konkurentnosti i otvaranje novog tržišta za ta preduzeća, kao i broja poslovnih subjekata i novozaposlenih radnika u ovim preduzećima, ali i obrazovanje za preduzetništvo i obuka preduzetnika.

Također, radi se i na uspostavljanju regionalne saradnje sa susjednim zemljama radi razmjene iskustava i ostvarivanja regionalnih komparativnih prednosti za preduzetništvo

Tokom prošle godine je putem objavljivanja dvaju javih poziva za podsticanje razvoja klastera izvršena promocija modela klasterizacije (povezivanja, udruživanja u grupacije) u RS i podstaknuto povezivanje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kroz različite oblike saradnje.

Poslanici će u današnjem nastavku ove ranije prekinute sjednice razmatrati i preostale tačke dnevnog reda, među kojima i izvještaji o radu tužilaštava za 2006. godinu i Specijalnog tužilaštva RS-a za period od 2. oktobra 2006. do 31. augusta 2007. godine zakazan je za sutra u Banjoj Luci.

Razmatrat će se i Izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period 1. jula 2007. do 30. septembra 2007. godine.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o stanju u sektoru osiguranja za period 2006. godine s Izvještajem o radu i aktivnostima Agencije za osiguranje RS-a, a predviđeno je i da se poslanici izjasne i o izvještaju o održanoj tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine RS-a s temom: ''Zaštita i održivo korištenje vodnih resursa'', o Informaciji o stanju turističke djelatnosti RS-a i preporuke o konkretnim mjerama za unapređenje njenog razvoja; kao i Informaciji o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u periodu 2006. – 2007. godina.

Kao zadnje tačke razmatrat će se informacije o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih i povratnika i Izvještaj nadležnog odbora za zaštitu tih kategorija stanovnika, i o ostvarivanju prava na otpremninu po članu 182. Zakona o radu – prečišćeni tekst, za period 1. oktobar 2006. do 30. septembar 2007. godine.