BiH
0

NSRS o pravu na otpremninu otpuštenih radnika tokom rata

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas informaciju o otpremninama osobama koje su tokom rata ostale bez posla u preduzećima na sadašnjoj teritoriji tog bh. entiteta.

Podaci su još porazni, jer je u periodu od 2003. do 2012. godine ukupno riješeno svega 23.111 zahtjeva za otpremninu.

Naime, u odnosu na ukupan broj od 58.658 zaprimljenih i do sada zavedenih zahtjeva u bazu podataka, broj riješenih predmeta iznosi svega 39,40 posto.

Broj riješenih zahtjeva i dalje je mali, imajući u vidu i vremenski period od dana podnošenja zahtjeva, ali u resornom ministarstvu se pravdaju da na to utiče više razloga.

U prošloj godini nadležna komisija je donijela 3.540 rješenja, ali u prvom stepenu, od kojih su 1.987 pozitivnih rješenja, odnosno priznato je pravo na otpremninu.

Poslanici će u nastavku sjednice razmatrati i Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2012. godini.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik u prošloj godini donio je samo jednu odluku o pomilovanju osuđene osobe, iako mu je bilo dostavljeno čak 90 izvještaja o molbama za pomilovanje.

Među preostalim tačke dnevnog reda sjednice su izvještaji o realizaciji Strategije razvoja turizma te o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za 2012.

Poslanici će razmatrati i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2012., Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2012., kao i izvještaj te institucije o pojavama diskriminacije u Bosni i Hercegovini u prošloj godini.

Bit će riječi i o Informaciji o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika, dok je u sklopu tačke izbor i imenovanja predviđen izbor jednog sudije Ustavnog suda RS i Ombudsmana za djecu.