BiH
0

NSRS o izmjenama zakona o porezu na dohodak

FENA
Razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u Banjoj Luci je nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Izmjenama i dopunama ovog zakona predviđeno je da se porez na dohodak obračunava na bruto, a ne na netoplaću kao do sada.

Međutim, bit će oporezivan i topli obrok bez obzira na zahtjeve sindikata i poslodavaca da topli obrok u preduzećima koja ga pripremaju ne bude oporezovan jer je na njega već plaćen PDV.

Predlagač tvrdi da nije riječ o dvostrukom oporezivanju te da bi u neravnopravnom položaju bili oni koji svojim radnicima topli obrok daju u novčanom iznosu.

Razlozi za donošenje izmjena ovog zakona su i usklađivanje iskazivanja troškova i stvaranje ekonomske podloge za reformu penzijsko-invalidskog osiguranja i zdravstvenog osiguranja.

U obrazloženju Zakona navedeno je i da se porezna osnovica umanjuje za godišnji lični odbitak poreznog obveznika od 3.600 KM, zatim za 20 posto ličnog odbitka od ovog iznosa po svakom izdržavnom članu porodicu, te za iznos kamate plaćene na stambene kredite i na iznos uplaćen od penzijskog doprinosa za dobrovoljno penzijsko osiguranje do 600 KM godišnje.

Novim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak bit će smanjena mogućnost utaje doprinosa i poreza, tvrdi Vlada RS-a.

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, te Nacrt zakona o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju u RS-u.

Nakon završetka posebne sjednice bit će održan i nastavak 25. redovnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a na kojem će biti razmatran Prijedlog osnova energetske politike te Prijedlog strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS-a od 2009. do 2013. godine.

U nastavku ove sjednice bit će razmatran i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS-a za 2009. godinu, Prijedlog elektroenergetskog bilansa RS-a za 2009., Izvještaj o radu MUP-a RS-a za prva četiri mjeseca ove godine.