Banja Luka
0

NSRS o amandmanima na rebalans budžeta

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a nastavili su danas sjednicu koja je prekinuta sinoć prije izjašnjavanja o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta i amandmanima podnesenim na taj dokument.

Do prekida sjednice došlo je zbog svojevrsnog presedana koji se dogodio u završnom obraćanju ministra finansija RS-a Aleksanda Džombića, koji se nije u predviđenom roku izjasnio o podnesenih oko stotinu amandmana.

Stoga se o amandmanima pojedinačno danas izjašnjava entitetski parlament, nakon čega bi trebalo da se glasa o predloženom rebalansu budžeta.

Radi podsjećanja, sjednica je sinoć prekinuta nakon što je opozicija oštro reagirala na završno izlaganje ministra Džombića uz zahtjev da mu repliciraju.

Inače, Prijedlogom rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu planirane su uštede od 70 miliona KM, pa bi budžetski okvir sa 1,67 milijardi KM, bio smanjen na 1,6 milijardi KM.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić je rekao da razlog donošenja rebalansa budžeta za ovu godinu po hitnom postupku ograničen rok za njegovo usvajanje, a u skladu s uvjetima Međunarodnog monternog fonda za odobrenje trogodišnjeg stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini.

Prema rebalansu budžeta RS-a najznačajnije uštede ostvarit će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite 15,9 miliona KM, Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe 15 miliona KM, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite 13,2 miliona KM, Ministarstvo pravde 6,1 milion, Ministarstvo prosvjete i kulture 2,6 miliona KM, Ministarstvo porodice, omladine i sporta 2,1 milion KM, Ministarstvo unutrašnjih poslova 1,6 miliona KM i Narodna skupština RS-a milion KM.

Također, predviđa se smanjenje domaće budžetske potrošnje za 4,6 podsto,

Tokom jučerašnje cjelodnevne burne rasprave opozicija u RS-u isticala je da vlast ne smanjuje javnu potrošnju, već planira uštede kod davanja za socijalne kategorije, dok su poslanici SNSD-a naveli da će stavke, npr. za borački dodatak koje će biti ukinute u ovoj godini, biti nadoknađene kroz Ekonomsko-razvojni program.

Poslanici iz reda bošnjačkog naroda su posebno negodovali zbog činjenice da je rebalansom predvđena ušteda u Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, ističući da time RS onemogućava povratak u RS.

U toku je izjašnjavanje o amandmanima.