BiH
0

NSRS nakon trodnevne rasprave usvojila zakone za sanaciju šteta od poplava

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
U Narodnoj skupštini Republike Srpske večeras je, nakon trodnevne burne i oštre rasprave, usvojen set zakona za provođenja mjera za ublažavanje posljedica izazvanih majskim poplavama.

U raspravi o deset vladinih zakona učestvovalo je 46 poslanika, bilo je 126 replika te 13 istupanja predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović na poslaničke rasprave tokom tri dana zasjedanja.

Usvojen je Zakon o Fondu solidarnosti za obnovu RS-a, čije formiranje je podržala i opozicija, ali ne i predviđeni način kojim će se vršiti prikupljanje sredstava za taj fond.

Također, po hitnom postupku glasovima vladajuće većine usvojen je Zakon o posebnom doprinosu na solidarnost, kojim se uvodi solidarni doprinos čije je izdvajanje predviđeno iz neto dohotka od ličnih primanja svih fizičkih osoba u RS-u koje ostvaruju lična primanja (plaće, naknade po osnovu ugovora, naknade za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, savjetima, komisijama).

Po procjenama Ministarstva finansija, očekivani prihod Fonda, iz sredstava doprinosa za solidarnost na neto lična primanja radnika je oko 65.000.000 KM, od kojih polovina pada na teret radnika, a druga polovina na isplatioca dohotka - poslodavce.

Iznos posebnog doprinosa od penzionera trebalo bi da bude oko 4.500.000 KM.

Prihvaćene su i izmjene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se uvećavaju iznosi poreza na upotrebu motornih vozila u rasponu od 25 do 50 posto, dok se porez na motocikle smanjuje u rasponu od 17 do 40 posto u odnosu na dosadašnje iznose poreza.

Također, porez na registrovano oružje za koje je izdat oružani list za držanje i nošenje oružja, odnosno držanje i nošenje oružja za ličnu bezbjednost, uvećava se za 50 posto u odnosu na dosadašnje iznose poreza.

Sredstva prikupljena naplatom poreza na upotrebu motornih vozila dijele se između budžeta RS-a i Fonda solidarnosti za obnovu RS u omjeru 70:30, a sredstva prikupljena naplatom poreza na registrovano oružje dijele se između budžeta RS i Fonda solidarnosti za obnovu RS u omjeru 75:25.

Prihvaćen je i Zakon o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a, kojim se daje mogućnost za dodatno zaduženje tog bh. entiteta za finansiranje sanacije štete od poplava, bez dosadašnjih ograničenja na ukupan i javni dug RS.

Također, propisano je da Ministarstvo finansija RS-a može dati saglasnost za zaduživanje jedinica lokalne samouprave u slučajevima kada se prekoračuje iznos zakonskog ograničenja za zaduživanje, pod uvjetom da je riječ o zaduživanju za finansiranje sanacije štete iz Jedinstvenog registra šteta u smislu Zakona o Fondu solidarnosti za obnovu RS-a.

Prihvaćeni su i zakoni o izmjenama i dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama, o porezu na nepokretnosti, te o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, svi po hitnom postupku.

Bit će formiran i parlamentarni Anketni odbor za utvrđivanje činjenica tokom majskih poplava.

Nakon usvajanja ovih zakona okonačano je trodnevno posebno zasjedanje entitetskog parlamenta.