Podrška Vladi RS
0

NSRS: Mijenjati Zakon o referendumu

SRNA
Narodna skupština Republike Srpske (RS) podržala je večeras stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.

Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove, kojima je u cjelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.

Zaključak Vlade RS, koji sadrži njene ranije izražene stavove o nametnutim odlukama visokog predstavnika, u parlamentu su podržala 62 poslanika, osam poslanika je bilo protiv, dok je šest bilo uzdržano.

Skupština je usvojila i  zaključke Klubova poslanika SNSD-a, DNS-a i poslaničke grupe Socijalističke partije /SP/, čime    je zadužila   Vladu  RS  da  predloži   izmjene i dopune Zakona o referendumu, kojim      će  biti  predviđena  rješenja u skladu s evropskim standardima i praksom za lično izjašnjavanje građana. 

Ovim zaključcima  predviđa se i da  nakon   obavljenih  izmjena   i dopuna   Zakona o referendumu, bude  obavljena   rasprava u parlamentu o raspisivanju referenduma i mogućima  referendumskim  pitanjima.

Narodna skupština RS zatražiće od Centralne izborne komisije BiH da joj budu dostupni birački spiskovi građana po opštinama u RS radi obezbjeđenja uslova za sprovođenje referenduma, navodi se u zaključcima klubova poslanika ove tri stranke.

Za ove zaključke glasalo je 46 poslanika, 30 poslanika je bilo protiv i nije bilo uzdržanih.
Narodna skupština RS nije prihvatila zaključke Kluba poslanika SDS,  kojim se ne prihvataju odluke Valentina Incka i određuje da 31. mart bude krajnji rok za sprovođenje referenduma u RS.

Prema prijedlogu SDS-a bilo je planirano izjašnjavanje o odlukama  nametnutim 14. decembra, stav o pristupanju BiH u NATO u kojem Srbija ne bi bila članica i pitanje promjene Ustava BiH dok traje mandat OHR-a.

Nije  prihvaćen   ni zaključak Kluba poslanika  PDP-a,  kojim parlament  zadužuje Vladu RS da u roku od 90 dana pripremi sve neophodne pretpostavke i   predloži Skupštini odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti RS.

Usvajanjem zaključaka, koji se odnose na odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka od 14. decembra,   završena je 24. posebna sjednica Narodne skupštine RS.