BiH
0

NSRS: Međusobne optužbe vlasti i opozicije o tome ko je zadužio općine u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Rasprava o Konsolidiranom izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine pretvorila se danas u Narodnoj skupštini RS-a u međusobne optužbe poslanika pozicije i opozicije koliko je ko zadužio lokalne zajednice u tom bh. entitetu.

Tako su se mogla čuti pitanja da li je Banja Luka zaduženija od Doboja, ko je uzeo kredite za općinu Bosanska Kostajnica, bivša SNSD-ova ili ova vlast, dok se zasad najmanje govorilo o punjenju entitetskog budžeta.

Ipak, poslanik SDS-a Mladen Kršić rekao je da izvršenje budžeta RS-a na prvi pogled izgleda dobro, ali da "kada se pogleda po stavkama, onda nije tako“.

On je naveo da je prisutan pad sredstava od indirektnih poreza, carina i putarina.

"Vlada RS u posljednje vrijeme želi da prenese odgovornost na druge organe, pa kažu da nemaju utjecaj na PDV, a u ministarstvima na nivou BiH sjede kadrovi SNSD-a", rekao je Kršić.

Konstatirao je da je očigledno da je proizvodnja smanjena i da je kriza u poslovnom sektoru.

"Jedan od problema zbog čega je manje prihoda od PDV-a su i koeficijenati za raspodjelu prihoda. RS je ranije imala veću krajnju potrošnju pa je FBiH trebala RS da vraća pare, a sada je obrnuto, zbog smanjene proizvodnje u RS", kazao je Kršić.

To smanjenje ugrožava i općine, koje su od PDV-a za šest mjeseci imale za 11 posto manje prihode po ovom osnovu.

On je kazao da su SNSD-ovi načelnici zadužili općine, na šta je reagirala Radmila Stojnić iz SNSD-a navodeći da to nije tačno, osim za općinu Kneževo/Skender Vakuf u kojoj je stanje "takvo kakvo jeste“, dodavši da stanje nije dobro po pitanju zaduživanja u lokalnim zajednicama u kojima je na vlasti SDS.

S druge strane, poslanik SDS-a Boris Jerinić je rekao da se ne može govoriti pojedinačno samo o općinama u kojima ja SDS, već da treba pobrojati sve.

-Politika SNSD-a se zasniva na politici zaduži, prodaj, potroši, pokradi - tvrdi Jerinić i dodaje da Vlada neće da daje saglasnost za zaduženje da se općine u kojima je SDS na vlasti mogu zadužiti iako su kreditno sposobne.

Međutim, reagirao je poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija, rekavši da općina Doboj za poreze i doprinose duguje hiljade maraka, te da ne stoji tvrdnja opozicije da Vlada ne daje saglasnost općinama u kojima je SDS na vlasti da se mogu zadužiti.

"Nevesinje je dobilo saglasnost za kredit, a SDS je na vlasti", kazao je Tamindžija.

Rasprava o ovoj tački je u toku.