BiH
0

NSRS: Kritike na Nacrt zakona o upotrebi i zaštiti naziva RS-a

FENA
Nacrt zakona o upotrebi i zaštiti naziva RS-a danas je žesto kritikovan u Narodnoj skupštini, a njegov predlagač, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a, pozvano je da ga doradi.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo ukazao je u svom izlaganju da ovaj zakonski akt, umjesto da štiti naziv RS-a, omalovažava to ime.

Bundalo, ali i drugi poslanici, istakli su da je tekst nacrta pun nedostataka i manjkavosti, ali i je neprimjenjiv u praksi.

"Sam naziv zakona koji treba da odražava sadržaj i suštinu zakona nije odgovarajući, jer bi u njemu trebalo da bude samo zaštita imena RS-a", rekao je Bundalo.

Poslanici su nakon rasprave ipak usvojili ovaj nacrt, za koji ministar uprave i lokalne smouprave Zoran Lipovac kaže da propisuje obavezno odobrenje nadležnog organa za upotrebu naziva RS-a.

Pojasnio je da pravna osoba može ostvariti pravo na upotrebu naziva ako ispuni uvjete, odnosno ako svojim osnivačkim aktom, statutom i godišnjim planom aktivnosti utvrdi da će djelovati na teritoriji RS-a, da će u svojoj djelatnosti, promovisati interese tog entiteta i da unošenje naziva RS-a nije u suprotnosti sa interesima unutrašnjeg i međunarodnog poretka.

Također, od primjene ovog zakona izuzeti su entitetski organi i organizacije koje su osnovane zakonom ili drugim aktom nadležnog republičkog organa, dok je za sve druge pravne osobe utvrđena obaveza da u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona pribave odobrenje za upotrebu naziva RS-a.