Nastavak sjednice
0

NSRS danas o spomen-kompleksima Kozara i Tjentište

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće danas prijedloge odluka o utvrđivanju spomen-kompleksa Kozara na Mrakovici i Tjentište kulturnim dobrima od izuzetnog značaja.

U nastavku 32. sjednica, koja sa prekidima traje od 15. jula, biće razmatran i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o platama Ombudsmana za djecu, a među preostalim tačkama dnevnog reda je i izbor i imenovanja.

Po završetku ovog zasjedanja danas bi trebalo da započne i nova sjednica parlamenta Srpske na  kojoj će po hitnom postupku biti   razmatrani prijedlozi zakona o dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera i katastra zemljišta i o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Opozicija je najavila da će posebnu pažnju posvetiti Prijedlogu zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

Na obimnom dnevnom redu su 44 tačke među kojim i  prijedlozi zakona o matičnim knjigama, o izmjenama Zakona o trezoru, te o izmjenama i dopuni Zakona o budžetskom sistemu, o izmjenama i dopuni Zakona o vodama, o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji i tri prijedloga zakona koji se odnose na duvanske proizvode. 

Na ovoj sjednici razmatraće se 11 zakonskih nacrta, među kojima o zemljišnim knjigama, o ugostiteljstvu, o transplantaciji ljudskih organa, tkiva i ćelija, o dopuni Zakona o RTRS-u, o izmjenama i dopuni Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama i o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom rezervnom fondu. 

Poslanici će razmatrati zaključak kojim bi se ušlo u izmjene i dopune Zakona o notarima, a koji je predložio Odbor za ustavna pitanja, te Prijedlog startegije razvoja željeznica RS do 2015. godine.
Kao 30. tačka dnevnog reda pred poslanicima će se naći zajednički prijedlog klubova poslanika SDS-a i SNSD-a o utrvrđivanju stava Narodne skupštine RS povodom ranije nametnutih odluka visokih predstavnika u BiH o smjeni većeg broja lica u RS. 

Na dnevnom redu je deset izvještaja i pet informacija, među kojima o izzvršenju Budžeta RS za prvih šest mjeseci ove godine, o radu MUP-a u prvih pola godine, o saradnji institucija RS sa Haškim tribunalom za drugi kvartal 2009. godine i o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godine.

Poslanici će razmatrati i godišnje izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti RS, Agencije za osiguranje RS, te o stanju u zadružnom i sektoru prerađivačke industrije, energetike i rudarstva.

Na dnevnom redu su informacije o izvršenoj privatizaciji državnih preduzeća i banaka u RS, o obavezama koje za BiH proističu iz procesa pridruživanja EU, o programiranju i korištenju predpristupne pomoći EU i organizaciji i radu Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kolegijum Narodne skupštine RS 11. septembra jednoglasno je donio odluku da od Radio-televizije RS zatraži da prenosi neke tačke dnevnog reda sa parlamentarnih sjednica.

Nastavak 32. sjednice najavljen je za 10.00 sati.