Izmjene Ustava RS-a
0

NSRS će imati dva do četiri potpredsjednika

FENA
Vijeće naroda Republike Srpske (RS) danas je na sjednici u Banjoj Luci potvrdilo odluku parlamentaraca od 22. marta o promjeni Ustava RS-a kojim se definira da će Narodna skupština RS-a brojati od dva do četiri potpredsjednika.

Predsjedavajući Vijeća Momir Malić rekao je da je amandman potvrđen većinom glasova u svakom klubu, a da su protiv glasala samo dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda, uz obrazloženje da u amandmanu treba jasno precizirati da je riječ o četiri potpredsjednika.

Hrvatski delegati, naime, smatraju da u amandmanu treba biti jasno precizirano da su to potpredsjednici iz svih konstitutivnih naroda.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mirsad Đapo pojašnjava da je ovaj klub prihvatio amandman, s tim što su i oni u toku rasprave upozorili na okolnost da on ne osigurava punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Ipak, Bošnjački klub će kao prioritet u daljem radu uzeti odrednicu da se prilikom promjena Ustava RS-a mora osigurati da svi konstitutivni narodi i ostali imaju najmanje jedno mjesto na ovim pozicijama.

Đapo dodaje da je i najnovija odrednica Ustava bolje od ranije, jer Skupština RS-a sada može izabrati i potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda.

Rukovodstvo Skupštine RS-a trenutno čine predsjednik i dva potpredsjednika, iz reda bošnjačkog naroda i opozicije, dok Hrvati nemaju svog predstavnika, što je proteklih godina bila praksa.

Ranijim Nacrtom amandmana bile su formulirane dvije verzije za izbor potpredsjednika entitetskog parlamenta: ''jedan ili više'' i ''do tri'', ali se od njih odustalo nakon provođenja skupštinske i javne rasprave.

Đapo je u izjavi novinarima podsjetio i na negativno iskustvo s ranijim mišljenjima Narodne skupštine, Vijeća naroda i Ustavnog suda RS-a kada je riječ o šest vitalnih funcija RS-a na kojima ravnopravno moraju biti raspoređeni predstavnici triju konstitutivnih naroda.

"Očigledno je da svi drugi narodi u sistemu institucija RS-a imaju bolju poziciju nego Bošnjaci, jer još nije određena šesta vitalna funkcija i ponovo su se pojavili problemi u vezi s izborom glavnog republičkog tužioca", naveo je Đapo.

Stoga je naglasio da je Klub prihvatio amandman, iako je današnja sjednica ukazala da se Poslovnik krši, kad god je riječ o vrlo bitnim pitanjima.

"Imamo inicijative prema Ustavnom sudu u vezi s ranijim kršenjem Poslovnika, a ovaj amandman smo prihvatili, jer smatramo da jeste izvjesno poboljšanje", istakao je Mirsad Đapo.