BiH
0

NSRS: Brojne primjedbe na novi zakon o koncesijama

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Na sjednici Narodne skupštine RS-a, koja zasjeda drugi dan u Banjoj Luci, ukazano je da i novi zakon o koncesijama treba preciznije urediti i jasno odrediti nadležnosti, rokove, ali i pitanje naknada i izrade studija.

Na to je ukazao i poslanik vladajuće stranke, SNSD-a, Uroš Gostić ističući da predlagač Nacrta zakona o koncesijama treba korigovati rokove, među kojima i onaj do kojih se mogu dati koncesije, odnosno koliko traje pripremni period, koji nije uključen u maksimalni period davanja koncesije koji iznosi 30 godina.

Gostić smatra da je neophodno jasnije precizirati nadležnosti komisije, ali i pitanje naknada, posebno jednokratnih.

"Kako bi se ova oblast što bolje uredila, treba angažirati i pravnike, ekonomiste, inžinjere i sve druge predstavnike nadležnih oblasti, da daju prava rješenja, jer, ako se ovdje pomaši, bit će to veći promašaj nego što je učinjen u privatizaciji", rekao je Uroš Gostić.

Poslanik SDPBiH Slobodan Popović ukazao je na značaj oblasti koncesija, odnosno korišćenja javnih dobara, kako bi se pokrenule investicije i zapošljavanje, ali na način da se mora potpuno isključiti zloupotreba prirodnog bogastva.

"To je primarni zadatak koji ovaj zakon mora urediti, jer ćemo u protivnom imati zloupotrebu javnog interesa", naglasio je Popović i kritikovao važeći zakon jer nije na dobar način uredio tu oblast.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević izjavio je sinoć, obrazlažući ovaj zakon, da razlozi za donošenje novog zakona proističu iz potrebe da se otklone dosadašnji nedostaci u postupku dodjele koncesija, a novina je davalac koncesije, odnosno koncendent, pored RS, može biti i jedinica lokalne samouprave, i to: za komunalne djelatnosti i za prostore i objekte prirodnog, građevinskog i kulturno-istorijskog nasljeđa, po posebnom ovlašćenju Vlade.

"Iz zakona je izuzeta dodjela koncesija za: poljoprivredno zemljište, koje bi se ubuduće trebalo davati isključivo pod zakup", kazao je Kovačević.

U zakon je uključena i dodjela koncesija za vađenje materijala iz vodotoka, odnosno, šljunka, pijeska i kamena, pri uređenju korita.

Prema Nacrtu zakona koncesioni period ne može biti duži od 30 godina, a u njega ne ulazi pripremni period, koji ne može biti duži od 1/6 perioda na koji je dodijeljena koncesija.

Novinu predstavlja i obaveza da, prije zaključenja ugovora ponuđač, domaća ili strana komanija, u RS registruje koncesiono društvo.

Rasprava o ovoj tački je u toku.