BiH
0

NS RS-a: Kazne i za članove porodice zbog neprijavljivanja nasilja

FENA
Narodna skupština Republike Srpske danas je u nastavku zasjedanja usvojila Zakon o dopunama zakona o sudovima RS-a i Zakon o pravosudnom ispitu.

Usvojeni Zakon o sudovima trebalo bi da doprinese ujednačavanju sudske prakse, dok je Zakonom o pravosudnom ispitu smanjeno potrebno radno iskustvo za kandidate koji polažu pravosudni ispit.

Profesori i magistri pravnih nauka na Pravnom fakultetu prilikom polaganja pravosudnog ispita bit će oslobođeni samo predmeta koje predaju, a neće biti skraćenih ispita, već će kandidati koji su položili ispit u državnim organima morati da polažu cjelovit ispit.

Poslanici razmatraju predloženi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti u porodici, prema kojem novac za funkcioniranje tzv. sigurnih kuća treba da bude osiguran iz budžeta općina i gradova u kojima žrtva nasilja ima prebivalište.

Ova odredba zakona primjenjivat će se od naredne godine da bi lokalne zajednice imale vremena da planiraju budžetske iznose za ovu namjenu.

Zakonom je proširen krug onih koji imaju obavezu da prijave nasilje u porodici, tako da će ubuduće tu obavezu imati članovi porodice i socijalni radnici.

Oni koji primijete nasilje u porodici, a ne prijave ga, bit će kažnjeni od 100 do 300 KM, bilo da su članovi porodice ili službene osobe zaposlene u zdravstvenim, obrazovnim ili socijalnim ustanovama.