BiH
0

NS Radom za boljitak: Raspisati prijevremene izbore da bi građani ispravili grešku

FENA
Narodna stanka Radom za boljitak zatražila je danas da se zbog krize koja je nastala nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića u našoj zemlji raspišu prijevremeni izbori.

Zastupnik u državnom parlamentu Jerko Ivanković Lijanović kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da je nakon rasprave koja se ovih dana vodi u državnom parlamentu jasno da parlamentarna većina nema konsenzus o ključnim pitanjima i ne može dalje uspješno voditi zemlju prema EU.

Ivanković Lijanović očekuje da se danas poslanici i delagati državnog parlamenta izjasne o njegovom zahtjevu za raspisivanje vanrednih izbora te naglašava kako niko nema pravo tražiti od građana da budu taoci ovakve politike vladajućih stranaka.

On ocjenuje da Vijeće ministara BiH nije realiziralo nijedan programski cilj sedam stranaka koje su nakon izbora potpisale sporazum o formiranju parlamentarne većine te je podnošenje ostavke predsjedavajućeg Špirića logičan potez.

-Uobičajno je u parlamentarnim demokratijama da se u ovakvim situacijama raspišu prijevremeni izbori da bi građani mogli popraviti grešku koju su napravili na proteklim izborima, ustvrdio je Ivanković.

Stranka Radom za boljitak je prezentirala i letak na kojem pokazuju lidere šest glavnih bh. stranaka koje ova stranka smatra odgovornim za krizu i nefunkcioniranje države.