Bez dogovora u Parlamentu BiH
114

Novorođenčad u BiH još uvijek bez matičnog broja

Piše: J. H.
Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije dobio potrebnu podršku na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sa 24 glasa za, 12 suzdržanih i dva protiv, prijedlog zastupnika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića nije dobio potrebnu podršku zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a. Tako je produžena agonija roditelja djece koja su rođena poslije 12. februara.

Naime, Ustavni sud BiH je tog dana suspendovao član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, te je tako onemogućeno određivanje matičnog broja državljanima BiH, a čime se direktno ugrožavaju osnovna ljudska prava, prije svega pravo na slobodu kretanja.

Naime, bez jedinstvenog matičnog broja osobe ne mogu dobiti lične dokumente, a na taj način, recimo, ne mogu ući u sistem zdravstvene zaštite.

Još u maju 2011. godine Ustavni sud BiH obavezao je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH da u roku od šest mjeseci izvrši izmjene ili usklađivanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju sa Zakonom o lokalnoj upravi RS-a, a u pitanju su bili nazivi nekih općina u RS-u.

Na dnevnom redu današnje sjednice našli su se Izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH za 2012. godinu, i plan rada Odbora za ovu godinu, Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PS BiH za proteklu godinu te Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Boška Šiljegovića za 2012., o kojima parlamentarci nisu mnogo diskutovali.

"Neprihvatljivo je da u kasarnama nema grijanja i da se u njima dijeli hrana, da nije izvršen sanitarni pregled. Neprihvatljivo je da medicinsko osoblje rukuje oružjem, a da za to nije obučeno", kazao je Boško Tomić iz SNSD-a.

Naime, prema Šiljegovićevom izvještaju, zaprimljeno je nekoliko pritužbi medicinski sestara u OS BiH, koje su se žalile na obavezu straže u šumi. Šiljegović je naložio da se ovakva naredba poništi, jer one nemaju odgovarajuću obuku i pismeno odobrenje za zaduživanje oružja.

Nakon zaključenja ove, parlamentarci su prešli na 12. tačku dnevnog reda o kojoj se nije raspravljalo, a koja se odnosi na Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zaključka zastupnika Senada Šepića povodom razmatranja zahtjeva zastupnika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku, u skladu sa članom 127. Poslovnika, kojim Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavezuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana, u slučajevima postupanja po odlukama Ustavnog suda BiH pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene zakona koje isključivo tretiraju implementaciju odluka Ustavnog suda BiH.