BiH
528

Novoizabrani rektor UNSA Rifat Škrijelj: Zaključak Senata može biti diskriminatorskog karaktera

Piše: S. H.
Profesor Rifat Škrijelj (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Profesor Rifat Škrijelj (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Rifat Škrijelj je novoizabrani rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koji će na dužnost stupiti od 1. oktobra. U razgovoru za Klix.ba Škrijelj ističe kako je današnji zaključak Senata UNSA općeg karaktera, ali kao takav može biti diskriminatorski ukoliko se dodatno ne analizira.

Sve predbolonjske diplome četverogodišnjeg i petogodišnjeg studija izjednačavaju se sa master diplomama Bolonjskog studija, u najkraćem je zaključak Senata UNSA na današnjoj vanrednoj sjednici.

"Ovaj zaključak Senata mora proći verifikaciju organizacionih jedinica u svakom konkretnom slučaju, zato što takav zaključak podrazumijeva poštivanje svih dokumenata izdatih prema važećim zakonima KS. Ne može jedan zaključak Senata biti stariji od svih zakonski izdatih dokumenata poput diploma i akata koji ih prate. Današnji zaključak Senata bit će potrebno dodatno razmotriti i dalje u implementacionoj fazi mora proći verifikaciju svih vijeća organizacionih jedinica u konkretnom zahtjevu svakog kandidata koji se bude za to obratio. Inače, ovaj zaključak može biti diskriminatorskog karaktera i dati veća prava ljudima koji su studij završili prije uvođenja Bolonje nego nekima koji su pet godina studirali po Bolonji", ističe Škrijelj u razgovoru za Klix.ba.

Postavlja se zatim pitanje šta će biti onda sa ljudima koji su magistrirali po predbolonjskom sistemu i čiji je postdiplomski studij trajao dvije godine a kojeg su uz to i platili. Danas ti ljudi trebaju biti u istom rangu kao i oni koji su završili četverogodišnji studij, a sada žele upisati doktorat.

"Ima mnogo nedoumica u vezi današnje odluke. Iskreno iznenadio me takav zaključak ali smatram da će sve to biti dodatno razmotreno. Pretpostavljam da je zaključak Senata nekog općeg karaktera i da se podrazumijeva da se u svakoj konkretnoj situaciji po zahtjevu nekog kandidata to može rješavati, jer nisu ni svi fakulteti trajali četiri godine. To su ozbiljne stvari, ne može se izjednačiti nešto što je stečeno prije Bolonje i nešto što se steklo po Bolonji, a da se prije toga ne usaglasi sa zakonskim okvirima i dokumentima koji su vrijedili, pa da se tek onda donese zaključak. Ne može se jednim zaključkom Senata ignorirati sva zakonska rješenja koja su vrijedila i koja i dalje vrijede", objašnjava Škrijelj.

Ukoliko bi zaključak Senata ostao to bi bilo definitivno cementiranje partikularizma u obrazovanju, jer ta odluka vrijedi samo za UNSA. Koliko bi ta odluka oštetila studente koji su diplomu stekli u Sarajevu a sada žive u nekom drugom kantonu također je pitanje koje se nameće.

Postupci nadležnih vlasti ukazuju da se u reforme ulazi naopako, odnosno s vrha, a ne iz korjena i temeljito.

"Ovo i brojna druga pitanja morat će se detaljno razmotriti na Senatu univerziteta", zaključio je profesor Škrijelj.