Sarajevo
0

Novoimenovani ambasadori BiH u posjeti Gradskoj upravi

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas novoimenovane ambasadore BiH: Ivanu Levi (Izrael) i Mirandu Sidran (Holandija), i generalnog konzula u Štutgartu Harisa Halilovića, te im čestitao i poželio uspješan rad na novoj dužnosti.

Tokom prijema razgovaralo se o ulozi ambasadora na promoviranju Sarajeva kao glavnog grada BiH i na kapitalizaciji vrijednosti kojima se može doprinijeti pozitivnom imidžu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Dogradončelnik Jurišić ukazao je na sve prisutniju diplomaciju gradova, koja danas predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata međunarodne saradnje.

"Grad Sarajevo očekuje Vašu podršku kad je riječ o uspostavljanju novih ili intenziviranju već postojećih ekonomskih, kulturnih, sportskih, informativnih veza, te kontakata između univerziteta i naučno-istraživačkih institucija u gradovima i zemljama u koje ste upućeni", istakao je Jurišić, te posebno ukazao na promoviranje sve bogatije turističke ponude grada Sarajeva.

Dogradonačelnik je istakao da Sarajevo i gradovi Den Haag, Jerusalim i Štutgart imaju dosta toga jedni drugima ponuditi i zbližiti se u raznim sferama života.

"U posljednje vrijeme, zahvaljujući gradonačelnici Borovac, uspostavili smo jako dobre veze sa Den Haagom, s kojim dogovaramo gostovanje Haškog teatra i izložbe poznate Haške škole koja bi obuhvatala Rembrantova djela. Nedavna posjeta državnih službenika Grada Den Haaga Sarajevu rezultirala je najavom da će jedna sarajevska srednja škola biti opremljena sa 40 kompjutera", istakao je Jurišić te podsjetio i na mogućnost pohranjivanja dokumentacije Haškog tribunala u Sarajevu.

Veze su uspostavljene i sa Jerusalimom učešćem gradonačelnice Borovac na Konferenciji gradonačelnika, a kontakti se mogu intenzivirati saradnjom između univerziteta i kliničkih centara.

Što se tiče Njemačke, Sarajevo ima najjače i najduže pobratimske veze sa Friedrichshafenom, Wolfsburgom i Magdeburgom, koje će produbljivati konkretnim projektima.

Danas prisutni novoimenovani bh. ambasadori i konzul zahvalili su se na detaljnoj prezentaciji o gradu Sarajevu, te istakli da je Gradska uprava referentno mjesto gdje uistinu mogu uz potrebne informacije dobiti i svaki drugi vid podrške.