BiH
0

Novogodišnja izjava Nebojše Radmanovića

FENA
Sve obaveze koje stoje pred nama ispunićemo ako se ujedinimo oko onih pitanja oko kojih se svi slažemo, poštujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, kao trajni temelj našeg zajedničkog života, rekao je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS-a u svojoj novogodišnjoj izjavi.

Tekst prenosimo u cjelosti.

"Građani Bosne i Hercegovine. Došli smo do kraja još jedne godine. Za mnoge ona je bila teška kao i druge godine poslije rata. Protekla 2007. godina, većini ljudi u Bosni i Hercegovini, ostade u sjećanju po dva značajna uspjeha i dvije političke krize.

Prvi uspjeh odnosi se na prvo tromjesječje ove godine, kada su vladajuće parlamentarne stranke uz pomoć Predsjedništva BiH, samostalno bez učešća međunarodne zajednice dogovorile sastav i izabrale predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, čime je zemlja dobila izvršnu vlast za provođenje neohodnih reformi. Početni optimizam djelimično je narušen nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kada je došlo do povišene retorike u zemlji, koja nam je oduzela dragocjeno vrijeme i fokus pažnje vlasti i javnosti skrenula sa važnih unutrašnjih tema rada državnih institucija.

Druga kriza, izazvana je nametanjem odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je zaprijetila potpuna blokada rada državnih i entitetskih institucija.

Ipak, 2007. godina za Bosnu i Hercegovinu biće uspješna, jer je krajem godine parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Tako se BiH pridružila ostalim zemljama iz regiona koje su prošle istu dionicu na putu prema Evropskoj uniji.

Iskreno očekujem da ćemo u novoj 2008. godini, u prvim mjesecima, završiti reformu policije u BiH i ispuniti preostale uslove, kako bi u prvom kvartalu potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

U narednoj godini održaće se lokalni opštinski izbori koji treba da potvrde demokratski potencijal građana BiH i sposobnost domaćih vlasti da preuzmu odgovornost za rješavanje lokalnih pitanja građana.

Očekujem da početkom naredne godine počne da se primjenjuje sistem olakšica za izdavanje viza za građane Bosne i Hercegovine koji putuju u druge zemlje, koji je dogovoren i potpisan sa Evropskom unijom, što će umnogome olakšati putovanja našim građanima.

Kao rezultat svih provedenih reformi i ostvarenih rezultata, ovih posljednjih godina, iduće godine očekujem prestanak rada i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, što će otvoriti prostor za demokratsko dogovaranje i preuzimanje odgovornost domaćih vlasti za budućnost naše zemlje.

Sve obaveze koje stoje pred nama ispunićemo ako se ujedinimo oko onih pitanja oko kojih se svi slažemo, poštujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, kao trajni temelj našeg zajedničkog života.

Nadam se da će nam sljedeća 2008. godina, donijeti više posla, novih radnih pobjeda, uspjeha na svim poljima, zdravlja, lične i porodične sreće i zadovoljstva, a manje briga i teškoća.

U toj nadi, želim vam srećnu i uspješnu Novu 2008. godinu", rekao je u novogodišnjoj izjavi Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH.