BiH
1

Novogodišnja atmosfera u Dječijem domu "Bjelave": Mjesto smijeha, igre i ljubavi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Graja odjekuje prostorijama Dječijeg doma “Bjelave” u Sarajevu gdje je sve ukrašeno raznobojnim lampicama, papirnatim pahuljama, jelkama i zvjezdicama ususret Novoj godini. Šuškaju paketići, dijele se slatkiši i uz muziku se isprobavaju dobijene igračke, dok vaspitačice žurno raspremaju krevete i slažu odjeću te ugošćuju posjetioce, djecu, roditelje i druge. 

Ovakvi prizori česti su krajem kalendarske godine, kada u domu na Bjelavama sve oživi na poseban praznični način, ističe direktor ove ustanove Saudin Đurđević.

Veselo podsjećanje na proteklu godinu

"Novogodišnji praznici u domu uvijek se proslavljaju, ali se mi za Novu godinu pripremamo malo duže. Sve ono što djeca rade tokom godine: pjesmice i recitacije, prezentiraju ovdje na priredbama. To je ujedno i pedagoška potreba djece koja borave tu, da provjere sami sebe i steknu samopouzdanje. Uvijek je u ovo vrijeme ovdje praznično, veselo, zabavno, nastojimo djeci uljepšati svaki trenutak, ustanova smo koja je bitna za ovaj grad, pa nas često posjećuju građani, škole, uglavnom - živo je", govori Đurđević u razgovoru za Anadoliju.

Iako ovdje žive djeca bez roditeljskog staranja, u domu ne nedostaje pažnje i ljubavi, a posjete brojnih školaraca i njihovih učitelja dodatno doprinose pozitivnoj atmosferi. Djeca veselo poskakuju niz stepenice doma dok u rukama nose paketiće, a nerijetko i sa Djeda Mrazom raspoloženim za druženje. 

Proteklih dana također se među djecom i vaspitačima doma sumiraju utisci iz godine koja izmiče te prave planovi za predstojeću. 

"Imali smo bezbroj događaja ove godine. Bilo je puno radionica, muzička soba, grnčarska radionica, projekat 'Stariji brat, starija sestra' uz nevladine organizacije. Naši prijatelji iz regiona, vjerske organizacije poput katoličke crkve, medžlisa islamske zajednice... Mi se nadamo da imamo veliki broj prijatelja, imamo puno poznanika, osoba i grupa koje misle na ovu djecu na način da su njihova briga", ističe Đurđević.

Podsjeća kako je "rutinski dio posla" doma zapravo briga o djeci, njihovom njegovanju u svakom segmentu. Pored toga, posebna pažnja je na obrazovnom aspektu što uključuje i organizovanje slobodnog vremena za djecu.

"To je rutina koju obavljamo i tu smo 'položili'. Brinemo o organizovanju slobodnog vremena jer smatramo da će radnom okupacijom djeca imati dovoljno vremena da namaknu što više vještina koje će im kasnije koristiti u životu. Samim time ćemo spriječiti neke negativne pojave u društvu", dodaje Đurđević.

Budući da je dom koncipiran kao tranzicijski u koji djeca dolaze, borave neko vrijeme i odlaze, Đurđević ističe kako svako dijete, ipak, boravkom u domu ostvaruje čvrstu emotivnu vezu sa cijelom zajednicom. 

Na desetine složnih mališana

U domu trenutno boravi 96 mališana svih uzrasta koji kroz druženja i svakodnevni život sačinjavaju neodvojiv kolektiv. Prema riječima direktora doma, ova ustanova ima veliku društvenu odgovornost jer djecu nastoji odgojiti na način da izrastu u dobre i čestite ljude.

"Ovdje svakodnevno dolaze djeca, ali i odlaze. Upravo dok dajem ovaj intervju, jedna djevojčica je pristigla. U principu, imamo svake godine izvještaj koji pokazuje da oko 40 djece godišnje uđe u ustanovu, ali isto toliko ode u smislu reintegracije i vraćanja biološkoj porodici ili srodnicima, jedan broj ode na usvojenje, manji broj djece ide u hraniteljstvo. Godišnje odavde na usvojenje ode sedmero ili osmero djece", kazao je Đurđević.

Iako pravilo nalaže da djeca iz doma odlaze sa punih 18 godina, Đurđević ističe kako je u toku inicijativa da se ta starosna granica pomjeri kako bi djeca u domu mogla ostati što duže.

Iako im je zajedničko to što su odrasli bez roditeljske skrbi, oni odrastaju u uspješne ljude koji formiraju vlastite porodice, ali ne zaboravljaju one koji su ih odgajali.

Posebni trenuci su, kako kaže Đurđević, iznenadne posjete nekadašnjih štićenika doma. Takvi susreti najčešće uz zagrljaje izmame i suze radosnice.

Radost uz posjete nekadašnjih stanovnika doma

"Djeca koja su boravila ovdje treba da znaju da su nekada bili ovdje, da je to dio njihovog života. Takve posjete su nam jako drage, posebno djece koja se vrate kao odrasli ljudi koji imaju svoje živote i porodice. Mislim da je to jedan ljudski poriv i fina gesta", kazao je Đurđević dodajući kako su štićenici doma pozvani da krajem narednog mjeseca prisustvuju vjenčanju jedne od svojih bivših štićenica.

Koliko je važno ulagati u odgojno-obrazovni proces koji će za rezultat imati uspješne ljude koji će zajednici doprinijeti na pozitivan način, jednako je važno da u tom procesu učestvuju oni koji će ga na razne načine potpomagati.

"Teško mogu biti objektivan iz ove perspektive ali ću reći da ova ustanova treba na permanentan način pomoć i podršku. Najveća podrška su naši osnivači: Kanton Sarajevo i resorno Ministarstvo rada i socijalne politike i tu imamo egzistencijalnu sigurnost, ali mi trebamo podršku svih građana iz cijele zemlje kako bismo odgojili djecu na najbolji način. Nadamo se da smo omoguili topli dom za svako dijete a ujedno omogućili da ova djeca odrastu u dobre ljude", zaključuje Đurđević.

Obaveza društva je, zaključuje, da ne zaboravi koliko truda i rada ulažu oni koji su iz različitih razloga ostali uskraćeni za roditeljsku njegu i ljubav. Vrata Dječijeg doma "Bjelave" ostaju otvorena za sve prijatelje raspoložene za druženje, dječije osmijehe i igru.