BiH
0

Novo suđenje Mevlidu Jašareviću za terorizam počinje sutra

FENA
Jašarević tokom napada
Jašarević tokom napada
Pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II Suda Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će početi ponovno suđenje nakon što je, u međuvremenu, ukinuta prvostepena presuda u predmetu Mevlid Jašarević i drugi u dijelu koji se odnosi na prvooptuženog Jašarevića.

Prvostepenom presudom od 6. decembra 2012. godine Jašarević je bio oglašen krivim za krivično djelo terorizam, a u vezi s napadom na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, te osuđen na 18 godina zatvora.

Kako je Agenciji Fena kazao Jašarevićev branitelj, advokat Senad Dupovac, Tužiteljstvo BiH je, u međuvremenu, odbilo prijedlog odbrane za sklapanje sporazuma o priznanju krivnje u ovom predmetu.

Advokat Dupovac je izrazio očekivanje da će suđenje Jašareviću pred Apelacionim vijećem trajati relativno kratko, odnosno da će, okvirno, biti okončano u roku od dva mjeseca.

U tom pogledu navodi da "strategija odbrane" ostaje ista, odnosno da će insistirati na dokazima koji su predlagani i u prvostepenom postupku, uključujući saslušanje pet svjedoka i dva vještaka.

Uz opasku da ne može predvidjeti korake koje će optužba poduzeti, Dupovac je precizirao da je odbrana zaprimila pisani otpravak kojim je odbijen prijedlog odbrane u vezi s ponudom za sklapanje sporazuma.

Dupovac, nadalje, smatra "da je pozicija optuženog Jašarevića, poslije odbijanja žalbe Tužiteljstva BiH na prvostepenu presudu, odnosno uvažavanja žalbe odbrane na ovu presudu, ojačana te da ovoj tezi odbrane ide u prilog i činjenica da su optužbi oslobođeni drugo i trećeoptuženi u ovom predmetu".

Istovremeno, navodi da je pozicija njegovog branjenika ojačana u formalno-pravnom pogledu, samim time što više nema grupe koju je , navodno, formirao optuženi Jašarević i koju su s njim činili drugo i trećeoptuženi.

Iz Tužiteljstva BiH su Agenciji Fena ranije kazali da nisu zainteresirani za bilo kakav sporazum s optuženim Mevlidom Jašarevićem, a nakon što je prvostepena presuda u ovom predmetu ukinuta u dijelu koji se odnosi na prvooptuženog.

Naglasili su da imaju jake dokaze i argumente koji dokazuju Jašarevićevu krivicu, te naveli da će za njega tražiti maksimalnu kaznu od 20 godina.

Inače, Apelaciono vijeće Suda BiH je u julu uvažilo žalbu odbrane prvooptuženog te naložilo održavanje ponovnog suđenja Mevlidu Jašareviću pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II Suda BiH.

Istovremeno, Sud je odbio kao neosnovanu žalbu Tužiteljstva BiH i potvrdio prvostepenu presudu u njenom oslobađajućem dijelu u odnosu na navodne pomagače - drugo i trećeoptuženog - Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića.

Podsjećamo, Mevlid Jašarević je u prvostepenom postupku oglašen krivim za krivično djelo terorizam, koje je izvršio pucajući na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu iz automatske puške u trajanju od oko 50 minuta, ispalivši najmanje 105 metaka call. 7,62 mm, pritom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a kojom prilikom je pogodio policajca Mirsada Velića u noge, nanijevši mu teške povrede.