BiH
1

Novo suđenje Mevlidu Jašareviću 16. septembra

Anadolija
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Postupak pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine protiv srbijanskog državljanina Mevlida Jašarevića započet će 16. septembra ove godine, potvrdio je agenciji Anadolija (AA) Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

Apelaciono vijeće je prošle sedmice poništilo presudu od 6. decembra prošle godine kojom je Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 28. oktobra 2011. godine. Vijeće je odredilo održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka. Također, tada je potvrđena oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, koji su i prvostepenom presudom bili oslobođeni optužbi.

Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. aprila ove godine teretili za krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške "kalašnjikov" pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Tokom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat.

Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i haos.

Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS).

Američko Ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka.

Kada bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.