Bojan Bajić
0

Novo srpsko načertanije u BiH

Sarajevo-x.com
‘Srbin je civilizovano biće, ne treba da bude primitivan’, tvrdi Bojan Bajić na svome blogu na srbijanskom internet portalu frontal.rs, u tekstu koji se bavi mentalitetom ovdašnjeg srpskog naroda i aktuelnom politikom. Tekst je nazvao ‘Novo srpsko načertanije u BiH’, aludirajući time na famozni tekst ‘Načertanije’ srpskog političara Ilije Garašanina koji je kroz historiju smatran programom za stvaranje Velike Srbije.

Srpski narod je evropski narod, ne treba da bude prgavi i jedini ‘pravdeni’ komšija mimo cijelog ‘sela’.

Srbin treba da čuva svoj identitet, kulturu i tradiciju, ali ne treba nikome da nameće ili osporava njegov identitet.

Srbin koji ne prihvata različitost, multietničnost i multikulturalnost je primitivan, i nema pravo sebe nazivati pripadnikom civilizovanog naroda.

Izdajnik je onaj Srbin koji pokušava da prikrije srpske žrtve, fašista je onaj Srbin koji veliča i promoviše zločine nad drugim narodima i vjerama, a kukavica je onaj Srbin koji puca svezanom zarobljeniku u leđa.

Srpski nacionalista je onaj koji veliča i čuva sjećanje na legendarne srpske generale: Živojina Mišića, Radomira Putnika, Petra Bojovića, Stepu Stepanovića, a fašista je onaj Srbin koji veliča najveću srpsku sramotu i mrlju, Ratka Mladića, i negira genocid počinjen u Srebrenici.

Primitivan Srbin je onaj koji uvijek krivca vidi u drugom, a nikad u sebi.

Pravi Srbin će prestati da misli da je najvažniji na planeti, i da cijeli svijet zbog toga smišlja ‘zavjere’ protiv Srba, nego će se uzeti u pamet i početi shvatati svoje zablude i raditi na svojim manama i vrlinama.

Izdajnik je svaki Srbin koji se odriče zemlje gdje vijekovima živi, pa je tako svako odricanje od Bosne i Hercegovine kao svoje vlastite države, čisti čin izdaje. Niti jedan pojedinac, kao ni aktuelna srpska generacija, nemaju pravo odreći se srpske kulture i tradicije, niti srpskog identiteta u Bosni i Hercegovini.

Svaki onaj Srbin koji krši ovo načertanije, svjesno ili nesvjesno radi protiv srpske budućnosti u Bosni i Hercegovini, koja je vijekovima i srpska država, kao što je i hrvatska i bošnjačka, kao što je i svih onih koji se ne izjašnjavaju nacionalno, i kao što će biti u svim narednim vijekovima.