Sud BiH
0

Novo sporazumno priznanje krivice za Korićanske stijene

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gordan Đurić (1968.), optužen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti počinjeno na lokalitetu Korićanskih stijena, sklopio je s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice.

Potpisanim sporazumom, optuženi Gordan Đurić Buzda i Buzdovan, rođen 15. maja 1968. u mjestu Ljubija, općina Prijedor, priznao je krivicu za učestvovanje u ratnom zločinu počinjenom na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću 21. augusta 1992.

Optuženi, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti, saglasan je da mu Sud BiH na osnovu sporazumnog priznanja izrekne kaznu od 7 do 10 godina zatvora.

Svjestan je da se sklapanjem sporazuma odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Optuženi Đurić će, nakon što sud prihvati izjavu kojom se izjašnjava krivim, u skladu s ovim sporazumom, a prije određivanja kazne, lično dati svoju izjavu kojom će izraziti pokajanje pred žrtvama za njegovo učestvovanje u izvršenju krivičnog djela koje priznaje.

O sklapanju sporazuma tužilac Tužilaštva BiH upoznao je udruženja porodica žrtava ratnih zločina na području Prijedora, koja su iskazala podršku sklapanju ovog sporazuma.

Zaključenjem sporazuma o priznanju krivice zadovoljavaju se interesi pravde, žrtava i javnosti, tako što se postiže ravnoteža između visine predložene kazne i interesa pravde, jer optuženi preuzima obavezu da svjedoči o događajima i teškim zločinima i na taj način doprinosi rasvjetljavanju učestvovanja i krivične odgovornosti velikog broja počinilaca teških krivičnih djela.

Također, optuženi se potpisivanjem sporazuma obavezao da će ovlaštenim osobama tužilaštva i policijskih agencija, prenijeti svoja saznanja o predmetnom događaju i drugim događajima od 1992. do 1995., a za koje se interesuju pravosudne i policijske agencije.

Sklapanjem sporazuma optuženi se obavezao i na dobrovoljno i potpuno svjedočenje u ovom i drugim predmetima, kada bude pozvan da svjedoči.

Đurić se tereti da je kao pripadnik Interventnog voda CJB Prijedor 21. augusta 1992. na lokalitetu Korićanskih stijena, na planini Vlašić, učestvovao u ubistvu više od 200 muškaraca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti s područja Prijedora i prijedorskih logora, prevoženi prema teritoriji pod kontrolom Armije RBiH u Travniku.

Kako je saopćeno iz Suda BiH, predložena kazna u skladu je s ulogom optuženog Đurića u navedenom zločinu, jer je utvrđeno da optuženi nije učestvovao u strijeljanju žrtava, već je bio angažovan na osiguranju lokacije na kojoj je pogubljenje izvršeno.

Sporazum je proslijeđen na prihvatanje Sudu BiH.