24. februara u Domu mladih
66

Novo Nordisk Vesela nedjelja: Troka i Fifi zabavljaju djecu i uče o dijabetesu

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Blizu 250.000 Bosanaca i Hercegovaca boluje od dijabetesa, a iz godine u godinu povećava se broj djece oboljele od ove bolesti. Svjesni ozbiljnosti situacije, kompanija Novo Nordisk organizira Veselu nedjelju 24. februara od 11 do 14 sati u Domu mladih u Sarajevu, koja ima za cilj skrenuti pažnju na izuzetnu važnost zdrave prehrane i fizičke aktivnosti kako bi se dijabetes spriječio.
Ognjen Džinić, Kenan Mujagić, Salih Valjevac i Haris Bilalović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ognjen Džinić, Kenan Mujagić, Salih Valjevac i Haris Bilalović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vesela nedjelja namijenjena je primarno djeci, a organizatori su pripremili niz zabavnih i edukativnih sadržaja. Također, ovim događajem, koji se odvija pod sloganom "Mijenjamo dijabetes", kompanija Novo Nordisk, koja je vodeća kompanija koja se bavi proizvodnjom lijekova za liječenje dijabetesa u svijetu, obilježava 90 godina rada.

"Mi smo sepcifična kompanija koja 90 posto fokusa ima na razvoju novih i boljih lijekova za liječenje dijabetesa. Našim lijekovima se liječi oko 23 miliona ljudi širom svijeta, a u BiH smo prisutni već 15 godina. Tokom rata smo pružali pomoć u vidu palete inzulina, komora za lagerovanje, sistema za kontrolu kvaliteta, kompjuterske opreme i slično, a pomoć smo nastavili i nakon rata te se borimo za reformu dijabetoloških službi, pomoć udruženjima, opremanje dijabetoloških savjetovališta te edukaciju oboljelih i zdravstvenog osoblja", rekao je Salih Valjevac iz odnosa s javnošću Novo Nordisk Phrama.

Glavni događaj Vesele nedjelje je interaktivna predstava "Troko nas uči o zdravoj prehrani" u kojoj će glumac Mladen jeličić Troko uz pomoć djece koja će igrati sastojke za kuhanje pripremati zdravi ručak i skrenuti pažnju na namirnice koje su zdrave za prehranu dijabetičara.

"Nakon toga, članice aerobik kluba Athena će uz pomoć Fifi, Jagodice Bobice, Ben Tena i profesora Baltazara zumba plesom skrenuti pažnju na to koliko je bitna svakodnevna fizička aktivnost. U ovome su pozvani da učestvuju svi, bez obzira na spol i dob. Također, tu će biti edukativno-zabavni sadržaji poput Tropik i Novo Nordsik PlayMais, Fifina vesela kuhinjica, izrade igračaka od origamija i vunice, Yu Gi-Oh akademija i hulahop takmičenje za parove djece i roditelja", rekao je Ognjen Džinić, projekt menadžer Tropika, koji je suorganizator Vesele nedjelje.

Salih Valjevac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Salih Valjevac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svi posjetitelji imat će pravo učešća u nagardnoj igri Tropik i Novo Nordisk u kojoj mogu osvojiti izuzetno bogate poklon pakete. Ovo je jedan od načina privlačenja pažnje najlmlađih kako bi im se podigla svijest o dijabetesu, a događaju će prisustvovati i djeca Udruženja dijabetičara djece i omladine KS.

"Kroz razne projekte i aktivnosti trudimo se podići svijest o teretu koji dijabetes predstavlja za oboljele, njihove bližnje, zdravstveni sistem i društvo u cjelini, o značaju prevencije, ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja dijabetesa", istakao je Valjevac.

Inače, ova respketabilna kompanija nastala je iz ljubavi bračnog para Augusta i Marie Krogh. Marie je bila doktorica medicine koja je imala dijabetes. Otkrili su da se inzulin prozivodi u Kanadi. S obzirom na udaljenost Skandinavije od Kanade, suprug je odlučio da sami počnu proizvoditi inzulin kako bi njegova Marie imala vlastiti lijek, a od decembra 1922. godine su počeli proizvodnju. Nekoliko mjeseci kasnije, ovim lijekom počeli su liječiti i pacijente u bolnicama u Kopenhagenu. Od tada je kompanija Novo Nrodisk napredovala i postala pionir u važnom napretku u liječenju dijabetesa, koji uključuje humane inzuline i prvi inzulinski pen na svijetu. Danas su i lider u novoj klasi terpije za dijabetes - GLP-1. Ova kompanija je i osnivač Svjetske dijabetes fondacije.