BiH
0

Novković: Osigurati pretpostavke za prijem većeg broja sudskih pripravnika

FENA
Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Milorad Novković smatra kako trenutno nema dovoljno kvalitetnog kadra u bh. pravosudnim institucijama (sudovima i tužiteljstvima), što se naročito odnosi na drugostepene sudove, te da je neophodno osigurati pretpostavke za prijem većeg broja sudskih pripravnika.

Novković je u izjavi za Fenu kazao kako bi najbolje rješenje bilo angažiranje potrebnog broja sudijskih pripravnika s položenim pravosudnim ispitom koji su praksu proveli u sudovima.

Precizirao je kako bi ti mladi kadrovi, shodno utvrđenim pravilima VSTV-a BiH, trebali provesti određeno vrijeme (6 godina) na radu u pravosuđu u svojstvu stručnih saradnika, nakon čega bi bili angažirani u osnovnim i općinskim sudovima kako bi se omogućilo da pravosudni djelatnici s iskustvom popunjavaju drugostepene okružne ili kantonalne sudove, odnosno entitetske vrhovne sudove.

"Na taj način bi imali vlastitu školu kadra", konstatirao je Novković, uz opasku kako bez kvalitetnog i educiranog kadra nema kvalitativnog ni kvantitativnog pomaka u radu pravosuđa.

Predsjednik VSTV-a BiH ističe kako će kadrovsko jačanje pravosuđa biti jedan od prioriteta njegovog osobnog, ali i angažmana Vijeća u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu bit će neophodno promptno djelovati kako bi se otklonile postojeće barijere prijemu većeg broja sudskih pripravnika, a koje se ogledaju u ograničenom broju mjesta predviđenih aktuelnim sistematizacijama u sklopu pravosudnih institucija.