BiH
0

Novinarstvo mora biti slobodno od progona

FENA
Povodom Svjetskog dana slobode medija, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini želi naglasiti važnost zaštite slobode izražavanja u demokratskom društvu.

Misija također želi ponovo iznijeti zabrinutosti koje ima povodom postupaka koji imaju za cilj ograničavanje ove slobode, a ovo se naročito odnosi na javni servis emitiranja Bosne i Hercegovine. Sloboda štampe predstavlja ključni element bilo koje istinski demokratske države. Bez te slobode građani ne mogu prosuđivati na osnovu informacija. Uz tu slobodu građani se mogu osjećati sigurnim znajući da imaju pristupa potrebnim činjenicama i mišljenjima o aktualnim temama.

Kada vlasti kontroliraju sredstva informiranja i kada oblikuju javno mišljenje imaju u rukama moćno oružje. Kada koriste ovo sredstvo za pogrešne ciljeve kao što su to pojedine političke vođe u ovom dijelu svijeta radile, početkom 1990., rezultat može biti katastrofalan.

Prema tome, od izuzetne je važnosti za budućnost ove zemlje da vlada ne pokušava diktirati uređivačku politiku emitera, novina i medijskih agencija. Umjesto toga, vlasti bi trebale težiti što većem iznošenju različitih mišljenja i živoj javnoj debati o bitnim pitanjima. Jedino iz debate i različitosti može izaći istina.

Svjetski dan slobode medija bi trebao služiti kao podsjetnik svima u Bosni i Hercegovini na potrebu i važnost podržavanja slobode medija, saopćeno je iz OSCE-a.