Zgrada Vlade RS
0

Novinarki zabranjen ulaz jer je bila 'nepristojno odjevena'

FENA
Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima najoštrije osuđuju napad na novinarke Elviru Cerić i Enesu Hrustanović, dopisnice BHT-a i FTV-a iz Bihaća te snimatelja Hasana Arnautovića koji se desio jutros u Bihaću u neposrednoj blizini zgrade Skupštine Unsko-sanskog kantona, sapćeno je iz ovih novinarskih asocijacija.

Novinarke Elvira Cerić i Enesa Hrustanović i snimatelj Hasan Arnautović su jutros u 9.45 sati krenuli na sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona i u neposrednoj blizini zgrade Skupštine autom je na njih naletio Mujo Beganović, zastupnik Stranke demokratske aktivnosti A-SDA u kantonalnoj skupštini.

Od ranije poznat po nasilničkom ponašanju, zastupnik Mujo Beganović je nasrnuo na novinare s očitom namjerom ugrožavanja sigurnosti i njihovih života, pokušavajući ih zastrašiti i spriječiti u obavljanju profesionalnih zadataka.

"Današnji događaj u Bihaću šamar je u lice i svim članovima A-SDA koji su dozvolili da Beganović bude zastupnik u kantonalnoj skupštini te da osoba takvih 'osobina i kvaliteta' zastupa bilo koga u najvišem organu vlasti Unsko-sanskog kantona", navodi se u saopćenju.

Osim napada na novinarsku ekipu u Bihaću, danas se desilo još jedno poniženje novinarske profesije. Novinarki FTV-a Nađi Diklić je zabranjen ulazak u zgradu Vlade Republike Srpske zbog toga što je bila 'nepristojno odjevena'.

Ovakva mjera pripadnika osiguranja u sjedištu Vlade RS-a i pozivanje novinarke na pristojnost zaslužuju svaku osudu budući da se ona do sada nije primjenjivala na druge novinare niti na uposlenike Vladinih tijela i institucija koji su svojim oblačenjem i ponašanjem kršili važeći pravilnik.

"Nakon današnjeg nasrtaja autobomilom na novinarsku ekipu u Bihaću i sprečavanja novinarke da prisustvuje pres-konferenciji u Banjoj Luci pitamo se koja su sljedeća poniženja koja će novinari doživjeti i koje su to mjere koje planiraju poduzeti politički dužnosnici i njihovi podanici u onemogućavanju novinara da obavljaju svoj posao", navode u saopćenju za javnost novinarska udruženja.

Podsjećaju bh. javnost da svaki pokušaj ugrožavanja slobode medija i prava novinara na dostojanstven i slobodan rad direktno ruši osnovne društvene vrijednosti i ugrožava prava građana na slobodno informiranje.

Podatak da je Linija za pomoć novinarima od početka 2009. godine registrirala 33 napada na novinare, kao i druge oblike ugrožavanja slobode izražavanja, najrječitije govori o informativnom mraku i hipokriziji u koje su BiH gurnuli ovdašnji političari, saopćeno je.