BiH
57

Novinarka Dženana Mujadžić iz Pariza: Pet minuta su pucali u članove redakcije Charlie Hebdo

Piše: A. Dž.
Novinari iz cijelog svijeta fotografiraju se s natpisom "Ja sam Charlie" (Foto: AFP)
Novinari iz cijelog svijeta fotografiraju se s natpisom "Ja sam Charlie" (Foto: AFP)
Dženana Mujadžić, novinarka iz Pariza, u razgovoru za Klix.ba kazala je da su Francuzi ogorčeni zbog današnjeg napada na satirični časopis Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 10 novinara i dva policajca.

Na ulicama Pariza vlada pravo opsadno stanje. Skoro 3.000 policajaca u potrazi je za trojicom napadača, a mobilizirana je i vojska po nalogu francuskog ministra unutrašnjih poslova Bernarda Cazeneuve.

"Francuzi su se oko 17:00 sati počeli mirno okupljati na Trgu Republike nakon poziva glavnog sekretara Socijalističke partije Christophea Cambdélisa. Ne zna se hoće li moći preći cijeli Pariz kako je planirano, jer je na snazi najstrožiji plan 'Vigipirate' (francuski nacionalni sigurnosni alarm op.a.). Gradonačelnica Anne Hidalgo je pozvala sve republikance i pobornike ljudskih sloboda na mirni marš sutra u 18 sati", kazala nam je Mujadžić.

Mirni marševi organiziraju se i u Lyonu, Bordeauxu i Strasbourgu. Mujadžić se osvrnula na krvava dešavanja u ulici Nicolas Appat gdje se nalazi redakcija magazina Charlie Hebdo.

"Karikaturistkinja Coco je morala otvoriti šifrom vrata napadačima. Govorili su perfektan francuski i rekli da pripadaju Al Kaidi. Pet minuta su pucali u čelnike i najslavnije članove redakcije Charlie Hebdo. Napadači su isprva pogriješili broj ulaza, a kada su to shvatili, počeli su pucati po ulici, a zatim primorali Coco, koja je bila pred vratima, da otvori vrata", ispričala je Mujadžić.

Prema posljednjim informacijama francuske policije teroristi su znali vrijeme i mjesto redakcijskog sastanka, a prema neslužbenim informacijama znali su i koga treba ubiti.