BiH
0

Novinari-veterani daju podršku mladim kolegama

FENA
Udruženje novinara - veterana BiH, u kojem je više od 70 članova - svjedoka i kreatora nekad jakog medijskog prostora, upozorava i zgraža se nad pojavama i događanjima što nastaju na tragu nestabilnih političkih prilika, loše privatizacije i kapitalizacije, kriminalno-političkih igara i svekolikog nereda te korištenja medijskog prostora na neprimjeren, pa i skandalozan način, saopćeno je sa današnje Skupštine novinara-veterana, aktivnih pri Društvu novinara BiH.

-'Događa se, a time je i nedopustivo, javno istupanje pojedinih političara, na neprimjeren, pa i nekulturan način' - oni su izabrani, a time su i predstavnici svojih glasača, kako bi ovu zemlju doveli na demokracijski nivo i organizirali civilizacijski život građana ove zemlje.

Novinari - veterani smatraju kako ispadi kakvi se nerijetko nude ne mogu biti primjer za ispunjenje želja građana i izgradnju civilnog društva dostojnog europskih načela.

"Izriču se uvrede, a i kvalificiranja i etiketiranja čak i institucijama. Primjer je sve ono što je adresirano, recimo Federalnoj televiziji, podsjećamo, dijelu javne mreže državnog servisa."

U više nego teškim pritiscima na pojedine redakcije printanih i elektronskih medija, novinari veterani daju podršku mlađim kolegama, novinarima čiji rad nesporno unosi svjetlo u mračni prostor javne scene u Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku i prije svega, Federalnoj televiziji i uredništvu emisije „60 minuta“

  • Istina, tražimo i buđenje osjećaja za rječnik i jezik, kao i puno poštivanje novinarskog kodeksa, jer primjećujemo i osjećamo da to nije dio svakodnevne prakse - govor medija kreira i govor javnosti, napominju iz Udruženja.

Udruženje novinara - veterana BiH insistira, ako već neće institucije, da bar novinari odustanu od manipuliranja djecom.

Nadalje, novinari-veterani zahtijevaju i traže brzu i efikasnu transformaciju postojećih novinarskih organizacija i udruga u jedinstvenu stalešku novinarsku organizaciju.

  • Uz sve pobrojano novinari veterani obavještavaju da će u vrlo kratkom roku izaći pred javnost s činjenicama i detaljima o neprimjerenom položaju novinara u matičnim redakcijama, mobingu kojem su izloženi i posebno o tretmanu otpuštenih i penzionisanih novinara, navodi se u saopćenju koje potpisuje Milan Pekić, predsjednik Udruženja novinara-veterana BiH.