BiH
0

Novinari protestirali ispred zgrade Parlamenta BiH zbog poslanika Bahtića

FENA
Stotinjak novinara bh. medijskih kuća okupilo se danas u Sarajevu ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH na protestu povodom nedavnog napada državnog poslanika Sadika Bahtića na novinarsku ekipu FTV-a.

Protest je organizirao magazin "Start", u kojem ocjenjuju da je brutalnim napadom na novinarsku ekipu poslanik Bahtić pokazao pravo lice bh. parlamentaraca i ljudi koji čine vlast u našoj zemlji, a koji se iz godine u godinu ponašaju sve bahatije.

-Na protest su pozvani svi novinari koji smatraju da na ovaj način trebaju zaštititi svoje dostojanstvo i poručiti političarima da ovakvo ponašanje više nema nikakvog smisla. Za one koji nisu došli, ne znam da li će, kada se nešto ovako slično desi, imati moralno pravo da se žale, izjavio je glavni urednik magazina "Start" Eldin Karić.

On je naglasio da je Bahtićevo brutalno ponašanje bila samo kap koja je prelila čašu, pošto ovo nije prvi put da su novinari napadnuti na svom zadatku i da se na njih vrši pritisak.

Karić upozorava i da ovo nije zadnji zahtjev i protest novinara, jer će se oni sličnim ponašanjima, kako je kazao, morati suprotstaviti nekim drugim demokratskim metodama.

Također, novinari su osudili i "tišinu" državnih poslanika nakon Bahtićevog napada na novinare, koji nisu osudili ponašanje svog kolege poslanika.

-Očekivali smo od poslanika i kolega iz Bahtićeve stranke, kao i drugih stranaka da osude ovakvo ponašanje, jer oni moraju biti svjesni šta ovaj postupak znači za novinare u BiH, naglasio je Karić.

Novinar FTV-a i magazina "60 minuta" Avdo Avdić, koji je bio žrtva Bahtićevog napada, zahvalio je novinarima kolegama na podršci, istaknušvi da to nije samo podrška njemu nego i svim novinarima u BiH.

-Očito je da novinari sami sebe moraju odbraniti i nikako drugačije, jer od države ne mogu dobiti nikakvu zaštitu, ustvrdio je Avdić.

Protestima su prisustvovali, uz redakciju "Starta", novinari redakcija Oslobođenja, Dnevnog avaza, Sana, Nezavisnih novina, Slobodne Bosne, Dana, eFM Radija, RTVFBiH, BHRT-a, Radija 202, TVSA i drugih medija.

Pridružila im se i nekolicina građana, predstavnika Udruženja poljoprivrednika u BiH, Udruženja deviznih štediša, te pojedinih nevladinih organizacija.

U vrijeme održavanja skupa, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH započelo je zasjednje oba doma državnog parlamenta, na kojem se poslanik Bahtić nije mogao vidjeti.