BiH
1

Novinari Avaza protestvovali ispred OHR-a

NINA
Nekoliko stotina novinara i grafičara iz medijske kuće Dnevni avaz prosvjedovali su danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Oni traže da se uspostavi nacionalna ravnopravnost svih triju naroda na vodećim pozicijama u policiji, sudovima i drugim državnim službama, da se donese zakon o lustraciji koji će onemogućiti obavljanje javnih dužnosti onima koji su kršili ljudska prava ili su u totalitarnim režimima to naređivali, provodili i podržavali, da se sucima koji su surađivali s komunističkim tajnim službama zabrani rad u pravosuđu, te da se u Zakon o zaštiti od klevete ukine privremena mjera zabrane pisanja kada su u pitanju bivši i aktualni političari.

S obzirom da je u trenutku protesta avazovaca visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown boravi u Washingtonu, s Upravom Dnevnog avaza sastanak je održao njegov zamjenik Donald Hays.

Kako agencija NINA saznaje, na sastanku vođenom u OHR-u predsjednik Uprave Dnevnog avaza Fahrudin Radonjčić je kazao da su njihovi zahtjevi odraz mišljenja cjelokupne bh. javnosti.

Zamjenik visokog predstavnika je rekao da će njihovi zahtjevi djelomično biti ispunjeni nakon okončanja imenovanja sudaca i tužitelja u sudovima BiH jer će tada biti zastupljena nacionalna ravnopravnost svih triju naroda na ključnim pozicijama u sudovima i tužiteljstvima.

Nezadovoljstvo lista Dnevni avaz pokrenuto je 19. februara kada je Kantonalni sud u Sarajevu izrekao presudu u predmetu koji je pokrenuo dr. Zlatko Lagumdžija protiv Društva za izdavačku kuću AVAZ d.o.o. Sarajevo, a kojom se ta firma obvezuje na isplatu iznosa od 10.000 KM na ime nematerijalne štete nanesene tužitelju zbog objavljivanja spornih članaka o projektu CIPS, odnosno još 2.300 KM na ime zateznih kamata.

Podnositelj tužbe u toj parnici osporio je pisanje Avaza u vezi s tim projektom u vrijeme dok je Lagumdžija bio na dužnosti ministra vanjskih poslova BiH ustvrdivši da se radi o tendencioznim i neistinitim navodima kojima se sugerira postojanje afere u vezi s navedenim projektom, te narušavaju ugled i čast tužitelja.

Prilikom prvog prosvjeda avazovaca ispred OHR-a, dan nakon izricanja presude, iz press službe OHR-a poslano je priopćenje u kojem visoki predstavnik navodi da novinari ove kuće mogu organizirati prosvjede kada god to žele jer je to demokratsko pravo, ali da se OHR ne može i neće uplitati u primjenu zakona ili odluke sudova.