Sud BiH
0

Novinar i urednik "Buma" negirali krivicu za otkrivanje zaštićenih podataka

Sarajevo-x.com
Krunislav Malenica, glavni i odgovorni urednik magazina Bum, i novinar Eset Muračević negirali su krivicu za otkrivanje identiteta svjedokinje kojoj su bile dodijeljene mjere zaštite na suđenju za ratne zločine pred Sudom BiH.

"Ne osjećam se krivim", izjavili su Malenica i Muračević.

Tužilaštvo BiH tereti Malenicu i Muračevića da su tokom 2009. godine objavili članak u kojem je otkriven identitet zaštićene svjedokinje koja je svjedočila na suđenju za ratne zločine pred Sudom BiH. Optuženi su, stoji u optužnici, osim imena i prezimena zaštićene svjedokinje, objavili i pet fotografija i dijelove iskaza.

"Svjedokinja je bila žrtva višestrukog silovanja i seksualnog zlostavljanja, zbog čega su joj i dodijeljene mjere zaštite", navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

Malenica i Muračević, kako tvrdi Tužilaštvo, u momentu objavljivanja članka bili su upoznati da drugi mediji i sredstva informisanja nisu otkrili njen identitet. Optuženi su potom, kako se navodi u optužnici, u još dva navrata nastavili sa objavljivanjem “raznih informacija o ovoj zaštićenoj svjedokinji”.

Optužnicu protiv Malenice i Muračevića Sud BiH je potvrdio 25. marta 2011. godine.

Prema Krivičnom zakonu BiH, koji se primijenjuje pred Državnim sudom, za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina zatvora.