Suđenje Karadžiću
0

Novinar BBC-a: "Nemoguće je bilo namjestiti masakr na Markalama"

FENA
Ratni dopisnik BBC-a iz Sarajeva Martin Bell
Ratni dopisnik BBC-a iz Sarajeva Martin Bell
Dajući iskaz u Haškom tribunalu svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću prisjetio se masakra na pijaci Markale u februaru 1994. godine, kada je izgubio svog oca.

Almir Begić, svjedok Optužbe i sin Ćamila Begića koji je 5. februara 1994. godine poginuo od gelera granate na pijaci Markale u Sarajevu, ispričao je u srijedu kako je izgledao dan kada je posljednji put oca vidio živog.

"To je posljednji put da sam svog oca vidio živog. Za granatiranje pijace sam taj dan čuo, ali nisam pretpostavio da je i otac bio tamo. U popodnevnim satima komšija me je obavijestio da mi je otac na Markalama teško ranjen i da su ga prepoznali po njegovoj nožnoj protezi", kazao je Begić.

Po njegovom svjedočenju, građani Sarajeva su često tokom rata dolazili na pijacu, jer je to bilo, kako je kazao, jedino mjesto u gradu gdje su mogli da kupe ili zamijene namirnice koje su potrebne za život.

Begić je iskaz dao na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine. Karadžiću se na teret stavlja i učešće u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva u tom periodu, a Tužilaštvo u Haagu ga smatra odgovornim za granatiranje sarajevske pijace Markale 5. februara 1994. i 28. augusta 1995. godine, kada je poginulo više desetina civila, a preko stotinu ranjeno.

Begić je ispričao da je iste noći oca identifikovao u gradskoj mrtvačnici, kada je vidio da mu nedostaje proteza.

"Proteza koja se vidi na snimcima granatiranja Markala pripadala je mom ocu. Na tom mjestu nađeni su još i dijelovi njegove odjeće, pa se pretpostavlja da je tačno tu i poginuo. Moram da kažem da sam uvrijeđen pričom optuženog koji sve vrijeme tvrdi da je proteza donešena namjerno na pijacu i da predstavlja dokaz da je granatiranje Markala namješteno, jer to nije istina", rekao je svjedok.

Na ovom ročištu završeno je i ispitivanje svjedoka Martina Bella koji je kao novinar BBC-a izvještavao iz ratnog Sarajeva.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je od svjedoka tražio mišljenje o "namještanju“ masakra na Markalama, govoreći da su oba incidenta "inscenirana“ s podmetanjem starih leševa i "namještanjem stravičnih scena“.

"Gospodine Karadžić, vi i ja se znamo dugo godina i vi dobro znate da sam ja decenijama izvještavao s ratnih područja. Svakave masakre sam vidio, ali odbijam da potvrdim da je tako nešto moguće namjestiti. To je nemoguće i ne želim to ni da komentarišem", kazao je Bell.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Begića biće nastavljeno u četvrtak, 16. decembra, javio je BIRN-Justice Report.