BiH
105

Novim izmjenama zakona predviđene minimalno četiri žene u Vijeću ministara BiH

Piše: Er. M.
Foto: Vijeće ministara BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova uputila ja u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH kojim je predviđeno da u sastavu Vijeća ministara bude zastupljeno najmanje 40 posto osoba oba spola.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će, ako Prijedlog bude usvojen, odbiti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH ako ne održava ravnopravnu zastupljenost spolova.

Predviđeno je da, ako budu usvojene, Izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH stupe na snagu nakon Općih izbora u BiH 2018. godine.

Iz Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ističu da se Predloženim zakonom vrše izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara BiH radi obaveze njegovog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, odnosno članom 32. stav (2) kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona, kao i drugih odgovarajućih propisa s odredbama ovog zakona.

"Prijedlog zakona о izmjeni i dopunama Zakona о Vijeću ministara BiH u potpunosti poštuje osnovna ljudska prava i slobode, kao i principe ravnopravnosti spolova. Za provođenje ovog zakona nisu potrebna finansijska sredstva", obrazložili su iz Komsije.

U trenutnom sazivu Vijeća ministara BiH nalaze se samo dvije žene i to ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministrica odbrane Marina Pendeš.