BiH
63

Novih deset autohtonih vrsta bosanskih golubova krasit će Pionirsku dolinu

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević kazao je da će ova sarajevska općina nastaviti pomagati "Pionirskoj dolini", jer je to jedini zoološki park u Bosni i Hercegovini te da njegove sadržaje treba nastaviti poboljšavati.

To je izjavio povodom današnjeg potpisivanja Protokola o realizaciji granta u iznosu od 10.000 KM preduzeću "Park" - kao podrške zoo vrtu "Pionirska dolina" za nabavku i transport novih životinjskih vrsta.

Bećirević je istakao da Općina Centar svake godine izdvaja sredstva za kupovinu novih životinjskih vrsta te da, i kada dobiju životinje na poklon, moraju platiti za njihov prijevoz.

Govoreći o budućim projektima, podsjetio je da se u blizini ovog zoo vrta nalazi park "Betanija" koji održava Općina Centar, a ideja je da se izdvoje sredstva za spajanje "Betanije" s "Pionirskom dolinom", kako bi zoo vrt dobio novih 80 dunuma zemlje.

Načelnik Općine Centar je izrazio nadu da će kantonalne vlasti i budući načelnici, ali i vlasti iz cijele BiH, imati sluha za ovu ideju, jer, kako je rekao, zoo vrt u Sarajevu ima česte posjete đačkih ekskurzija iz svih dijelova države.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Park" Alen Ramić naglasio je da je ova donacija Općine Centar samo jedan mali dio njihove pomoći te kazao da planiraju realizirati još neke projekte iz oblasti hortikulture i uređenja prostora.

Kako je najavio, zahvaljujući ovo donaciji, do kraja narednog mjeseca "Pionirska dolina" bi trebala dobiti 10 vrsta autohtonih bosanskih golubova, a planirana je i nabavka bosanskog psa tornjaka i bosanskog brdskog konja.

Također, napomenuo je da preduzeće "Park" trenutno radi katastar javnih zelenih površina gdje će biti definirana "ničija zemlja", a koju "Park" po svom programu, do sada nije održavao.

"Dobili smo podršku svih općina i nadam se da će naredne godine sve te površine biti definirane", kazao je, dodajući da firma "Park" ne može sakriti svoj rad ili nerad te da je njihov posao svakodnevno vidljiv svim građanima, jer održavaju sve javne površine u Kantonu Sarajevo.