BiH
0

Novih 217 klizišta u Kantonu Sarajevu

FENA
U Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo danas je održana vanredna prezentacija o stanju sa klizištima na području Kantona Sarajevo (KS). Velike padavine tokom maja ove godine uzrokovale su pokretanja tla koja su zabilježena na 217 lokacija u ovom kantonu.

Podatke je prezentovao koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju KS Fuad Babić, a prezentaciji je u ime općine Centar prisustvovala šefica odjela za komunalne poslove Đenita Bogunić-Kešelj.

"Vremenska nepogoda donijela je nove probleme. Osim registrovanih klizišta sada imamo novih 217 lokacija na koje moramo izaći i utvrditi da li su to klizišta. U općini Centar prijavljeno je novih 26 potencijalnih klizišta, u Starom Gradu 12, Novom Sarajevu tri, Novom Gradu 14, Ilidži 13, Vogošći 133, Ilidži 11 i Hadžićima šest", istaknuo je Babić.

V.d. premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra naglasio je da su procjena klizišta, vrijeme potrebno za njihovu sanaciju te izvori finansiranja stvar struke.

"Tražili smo da se to uradi i ako bude trebalo pozvat ćemo u pomoć i stručnjake iz drugih zemalja. Dobio sam informaciju da bi se namjenska sredstva mogla upotrijebiti za hitnu sanaciju onih prostora za koja struka kaže da su prioritetna", kazao je Kozadra.

Prema riječima Bogunić-Kešelj na teritoriji općine Centar pored navedenih 26, prijavljeno je još dvadesetak lokaliteta za koje se sumnja da se pokrenulo tlo.

"Potrebno je ispitati teren na tim lokacijama i mi se nadamo da ćemo to moći finansirati. Trenutno od prioriteta u općini Centar imamo samo jedan objekat u Nahorevskoj ulici. Morat ćemo vidjeti kako smjestiti porodicu koja se nalazi u ugroženom objektu. Međutim, situacija u našoj općini je mnogo bolja nego u drugim dijelovima Kantona Sarajevo", naglasila je Bogunić-Kešelj.

Prema podatcima kojima raspolaže Zavod za izgradnju KS, na teritoriji općine Centar registrovano je 131 klizište. Od tog broja, tokom proteklih godina urađena je sanacija na 37 lokacija.

U 2013. godini okončani su veliki projekti sanacije klizišta, kao što su u Ulici Kaptol gdje je izgrađeno i novo stepenište, zatim u Dalmatinskoj ulici, Trebevićkoj na Soukbunaru...

U toku je izrada glavnog projekta sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa u Pruščakovoj ulici i u Velikom parku. U općinskom budžetu za 2014. godinu planiran je iznos od 1.930.000 KM za sanaciju klizišta na području općine Centar, saopćeno je iz općine Centar u Sarajevu.