Stav Ministra civilnih poslova BiH
0

Nović za ulazak u Hrvatsku sa biometrijskim ličnim kartama

SRNA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio da ne bi bilo korektno ukoliko bi Hrvatska zabranila građanima BiH da prelaze granicu sa novim biometrijskim ličnim kartama, čije izdavanje će početi 1. januara 2013. godine.

Nović je rekao da je u toku implementacija zakona o ličnim kartama, prema kojem će građani od 1. januara 2013. godine imati nove lične karte sa istim karakteristikama kao biometrijski pasoši.

On kaže da ne vidi ni jedan razlog zašto bi važili biometrijski pasoši pri prelasku granice, a ne i nove lične karte. 

"Slažem se da Hrvatska ne dozvoli prelazak granice sa postojećim ličnim kartama, ali ukoliko bude implementiran zakon, Hrvatska tada nema ni jedan razlog da ne prihvati nove lične karte i uzlazak u EU na taj način", rekao je Nović za Alternativnu televiziju.

On kaže da će građani preuzimati nove lične karte sukcesivno kako kome bude isticao rok važenja postojećih.

Govoreći o tenderu za nabavku novih ličnih karata, 	Nović je rekao da je Savjet ministara BiH, shodno Zakonu o javnim nabavkama, utvrdio skraćeni postupak za njihovu nabavku i u toku su pregovori.

"Mislim da će do kraja godine biti ispoštovan rok", rekao je Nović i dodao da nesuglasice o usvajanju budžeta institucija BiH za 2012. godinu ne mogu da ugroze proces izdavanja novih ličnih karata.
U slučaju da se desi nešto dramatično, kaže Nović, predviđena su sredstva za to iz budžetske rezerve.