BiH
0

Nović traži informaciju o događajima u Srebrenici i napadu na Vučića

FENA
Sredoje Nović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sredoje Nović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) ocijenio je neprihvatljivim da delegati ni danas, pet dana od događaja u Srebrenici nemaju informaciju šta se tačno dogodilo.

On je podsjetio da je na obilježavanju 20. godišnjice od genocida u Srebrenici 11. jula napadnut premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić naglašavajući da je ovaj događaj BiH zasigurno vratio nekoliko koraka unatrag.

"Već je peti dan kako je BiH zadesio ovaj događaj. To nije obični događaj nego događaj koji je u Srebrenici umjesto da se oda počast i da pijetet žrtvama i porodicama koji su izgubili svoje najdraže, dogodilo nešto što se nije dogodilo u ratu da predsjednik Vlade susjedne države bude linčovan i sreća da nije doživio i gore posljedice", kazao je Nović.

Istaknuo je da delegati nemaju tačnu informaciju šta se i kako uistinu događalo te ko je odgovoran za takvo stanje i zašto su napravljeni propusti da se to dogodi.

"Sretna nam je okolnost u ovoj zemlji što smo imali sredstva javnog informiranja pa njima možemo zahvaliti što danas u BiH znamo ponešto o tom događaju. Trebali bismo dio ovih novinara staviti na mjesto onih kojima nije mjesto u tim strukturama pa da nas oni detaljno informiraju o tome", stav je Novića.

Mišljenja je da im informacija treba prije kako se ne bi dugo čekalo kao na informaciju o terorističkom aktu u Bugojnu i Zvorniku, jer ako se na nju bude čekalo dugo ona više neće imati smisla, dodajući da se za to vrijeme samo mogu pogoršavati međusobni odnosi u BiH.

"Teško me neko u ovoj državi može uvjeriti da namjerno neodugovlačimo da dođemo do istine šta se dogodilo. Kako je moguće da u subotu svi o tome bruje, a da u toku dana ne zasjeda resorno ministarstvo i agencije i dan i cijelu noć provedu u tome šta treba preduzeti nego se međusobno govori o tome kako tužilaštvo treba dati neki zahtjev"m pojašnjava Nović.

Nović također smatra da je već u nedjelju ili ponedjeljak trebala biti održana sjednica oba doma PSBiH kada su trebali procijeniti, s političkog i sigurnosnog aspekta stanovišta, šta se dogodilo i kakve su refleksije.

Zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić podsjetio je da je Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo sigurnosti da pripremi detaljnu informaciju o onome što se dogodilo, ali je dodao da danas nemaju sveobuhvatnu informaciju o tome s obzirom na složenost događaja.

"Događaj ima i imat će velike refleksije na ugled BiH i očigledno je da su napravljeni propusti. Ne želimo prejudicirati nego sagledati sve ono što je rađeno u pripremi osiguranja ovog složenog sigurnosnog zadatka", kazao je Krešić.

S obzirom na ono što je viđeno u medijima, Krešić je izrazio bojazan da su napravljeni propusti zbog čega je namjera sve to obuhvatiti u jednu informaciju kako bi se sačinila tačna, detaljna i precizna informacija o pripremama za obilježavanje godišnjice i događanju 11. jula.

Krešić je najavio da bi na narednoj sjednici Doma infomacije usmeno mogle biti saopćene delegatima, a Nović je na to kazao da ukoliko se informacija dostavi krajem augusta ili početkom septembra tada će to biti beznačajno, jer će se, mišljenja je, do tada mnoge stvari "poravnati i duboko sam uvjeren staviti pod tepih".