Hitno riješiti status
0

Nović: Sve institucije kulture su od značaja za BiH

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
"Sve kulturne institucije u BiH su od značaja za BiH, i uopšte ni slučajno ne prihvatam da se ove institucije dijele na taj način. Moramo imati potpuno ujednačen i uravnotežen pristup tom pitanju", ocijenio je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, komentirajući status sedam institucija kulture od državnog značaja kojima do danas nije riješen status.

On je mišljenja da vlasti na nivou entiteta i kantona moraju shvatiti da su oni ti koji se trebaju baviti institucijama kulture, a ne da ih prepuste same sebi. Kritizirao je potez zatvaranja pojedinih institucija, smatrajući da to nije rješenje.

Naveo je da je pitanje nadležnosti u oblasti kulture definirano u Ustavu BiH, kao i entitetskim ustavima, te da se o tom pitanju izjasnio i Ustavnu sud FBiH.

"Mislim da konačno treba imati snage suočiti se s istinom i činjenicama, te da se sa svim akterima koji su zaduženi za to pitanje sjedne i razgovara, i definitivno riješi status ovih institucija. Zašto to kulturne institucije u Čelincu, Cazinu, Mostaru ili Sarajevu nisu značajne za BiH? Ako neko misli da je BiH samo Sarajevo ili da je jedna institucija značajna za BiH onda se grdno vara. Jer, onda ćemo reći da su ljudi u Sarajevu ili Banja Luci važniji od onih u Mostaru ili Doboju i mislim da je to potpuno pogrešan pristup", smatra Nović.

Podsjetio je da su se prethodno za rješavanje problema sedam institucija kulture nudila različita zakonska rješenja i prijedlozi, ali su svi uvijek odbijani jer se polazilo od maksimalističkih zahtjeva, naglašavajući da je to u BiH potpuno neprihvatljivo.

Nović poručuje da se do rješenja može doći jedino koncenzusom i dogovorom svih entiteta i kantona. Ocjenjuje da je zabluda ako neko misli da će "određenim pritiskom izdejstvovati bilo šta i staviti se iznad drugih institucija u BiH".

"Jer, po kojem osnovu govoriti o Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH kada danas imamo univerzitetske biblioteke u gotovo svakom gradu BiH. O kojoj danas govorimo Kinoteci BiH, kada je to jedna čisto arhivska građa, zašto se ne razmišlja da ona bude u sastavu Arhiva BiH? Tu ima i niz drugih prijedloga i rješenja", kazao je ministar civilnih poslova.

Nović je također pozvao sve koji su članovi upravnih i nadzornih odbora spomenutih institucija, kao i njihove menadžmente, da se zapitaju šta su oni učinili za te institucije u proteklih desetak godina.

"Koliko mi je poznato, neke od tih institucija su do jučer izdavale svoje poslovne prostore za pozamašna sredstva i otvarane su kafane u tim institucijama, pa se pitam samo gdje su ta sredstva. No, to nisu više pitanja samo za mene. Ministarstvo civilnih poslova je svojedobno nudilo nekoliko opcija za rješenje statusa ovih institucija, ali nismo naišli na razumijevanje", istaknuo je on.

Ministar Nović je u konačnici podcrtao da će ovo Ministarstvo i dalje stajati na raspolaganju za razgovar koliko je to u njegovoj nadležnosti.