Otvorena izložba u PSBiH
0

Nović: Stećci su spoj jezika, pisma, vjere, običaja i historije

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Izložba fotografija stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika kao dijela kulturne i duhovne baštine BiH i susjednih zemalja, otvorena je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH povodom obilježavanja 10. godišnjice Međunarodne godine volontera u okviru proslave dana Ujedinjenih nacija.

Otvaranju izložbe, koja je organizirana u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, prisustvovao je veliki broj zvanica te predstavnika političke scene i diplomatskog kora u BiH, među kojima i visoki predstavnik Valentin Inzko.

U holu Parlamentarne skupštine BiH izloženo je na desetke panoa s fotografijama najznačajnijih nekropola stećaka, najvećim dijelom iz BiH, ali i Srbije, Hrvatske i Crne Gore, uz prateće tekstove s osnovnim informacijama. Izložba je urađena u okviru zajedničkog projekta spomenute četiri zemlje za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, otvarajući izložbu, istaknuo je zadovoljstvo što je upravo BiH inicirala zajednički projekt stećaka pred UNESCO-m, naglasivši da se nakon ovogodišnjeg upisa izabranih nekropola na Tentativnu listu UNESCO-a intenzivno radi na izradi Nominacijskog fajla. Taj će dokument biti predat Komitetu za svjetsku baštinu koji donosi konačnu odluku o upisu baštine na UNESCO-vu Listu.

On je kazao da je zadovoljstvo koordinirati ove aktivnosti sa susjedima i govoriti jednim glasom o opredjeljenosti da stećci budu sačuvani i promovirani na međunarodnom nivou kao uspješan regionalni projekt.

"Nastali kao umjetničko djelo, kao skulptura, s namjenom da besmrtnom učine uspomenu na pokojnika, stećci predstavljaju osebujnu pojavu i specifičnu sintezu jezika i pisma, vjere i običaja, povijesti i hronologije, kulture, umjetnosti i estetike", kazao je Nović citirajući dio Zajedničke izjave o univerzalnoj vrijednosti nekropola sa stećcima.

Također je saopćio da je BiH položila kandidaturu za članstvo u Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a za period 2011.-2015.

Spominjući obilježavanje dana UN-a, Nović je podsjetio na obavezu pune implementacije ljudskih prava i osnovnih sloboda proglašenih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i drugim univerzalno prihvaćenim pravnim instrumentima.

Rezidentni koordinator UN agencija u BiH Yuri Afanasiev u obraćanju se dotaknuo turbulentnih događaja, ljudskih i prirodnih, koji su obilježili ovu godinu. Naglasio je da je UN pomogao da u proteklom desetljeću 600 miliona ljudi izađe iz siromaštva, kao i da zemlje nakon rata pođu putem ekonomske stabilnosti, društvenog razvoja i mira.

Podsjetio je da se BiH bliži kraju nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti, podcrtavši da je u toj instituciji BiH treća zemlja s tom ulogom u regiji. Naveo je da se vojnici, policija i sve veći broj civila priključuje različitim mirovnim misijama širom svijeta, što smatra velikim uspjehom za BiH 15 godina nakon sukoba.

Od 60.000 stećaka registriranih u regiji, gotovo 90 posto ih se nalazi na području BiH. Ista izložba posvećena stećcima danas je otvorena i u Podgorici, Beogradu i Zagrebu.