BiH radi na strateškim dokumentima
0

Nović: Socijalna isključenost vodeći problem savremenog svijeta

Klix.ba
Sredoje Nović (Foto: Arhiv)
Sredoje Nović (Foto: Arhiv)
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i predstavnica Komisije za koordinaciju pitanja mladih Jelena Zlojutro predstavljali su Bosnu i Hercegovinu na Konferenciji ministara nadležnih za mlade zemalja članica Savjeta Evrope, koja je održana u Sankt Peterburgu.

Obraćajući se učesnicima Konferencije ministar Nović rekao je da je problem socijalne isključenosti jedan od vodećih socijalnih problema savremenog svijeta, a isključenost mladih je njegov najosjetljiviji dio.

“Problemi socijalne isključenosti najefikasnije se mogu riješiti aktivnostima u sistemu obrazovanja ili aktivnim mjerama zapošljavanja. Bosna i Hercegovina se u zadnjih par godina intenzivno bavi ovim problemom i u izradu naših strateških dokumenata iz različitih oblasti je uvoden pojam socijalne uključenosti”, naglasio je ministar Nović.

Kao pozitivne primjere dobrog pristupa socijalnom uključivanju mladih, ministar je naveo i aktivnosti nevladinog sektora koji radi na implementaciji značajnih projekata iz ove oblasti.

Iako je bilo najavljeno, na Konferenciji ministara nadležnih za mlade zemalja članica Savjeta Evrope u Sankt Peterburgu, nije usvojena deklaracija “Pristup mladih ljudi pravima: razvoj inovativnih politika za mlade u Evropi”.

Ministri i predstavnici mladih 47 zemalja članica Savjeta Evrope okupili su se deveti put na ministarskoj konferenciji sa ciljem utvrđivanja daljih pravaca djelovanja i zajedničkih aktivnosti u oblasti politika za mlade, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.