Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Novi zakoni u službi građana i države

Sarajevo-x.com
Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH je na svojoj posljednjoj sjednici, usvojilo prijedloge Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme. Usvajanje ovih zakona, koji će po hitnom postupku biti upućeni u parlamentarnu proceduru, predstavlja ispunjavanje važnih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH i EU.

Prijedlogom Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, koji je izradila interresorna radna grupa, uklanjaju se nedostaci postojećih zakonskih rješenja i usklađuju sa zakonodavstvom EU.

U odnosu na postojeće zakonsko rješenje, ovaj Zakon uvodi određene novine, po kojima pravna i fizička lica, koja se bave prodajom roba i usluga u BiH, neće biti obavezna da svojim kupcima i klijentima plaćaju iznose, koji u gotovom novcu prelaze sumu od 30.000 KM. Zakonom je također, propisano da banke i druge finansijske institucije, pravna ili fizička lica, procjenjuju stepen rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, koje konkretan klijent, transakcija ili proizvod mogu imati.

Pored toga, strani državljani, koji su politički eksponirani, kao i članovi njihovih porodica, bit će posebno tretirani pri stupanju u poslovni odnos sa finansijskim institucijama u Bosni i Hercegovini. Uprava za indirektno oporezivanje BiH, bit će dužna je da Finansijsko- obavještajnom odjelu SIPA-e, dostavlja podatke o svakom prijenosu gotovog novca preko državne granice u vrijednosti od 10.000 KM ili većem iznosu.

Usvajanjem Prijedloga Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, omogućava se nastavak međunarodne saradnje i razmjene informacija, kako bi građani i država Bosna i Hercegovina, bili zaštićeni od posljedica pranja novca i finansiranja terorizma, navedeno je u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH.