BiH
0

Novi visoki predstvanik vjerovatno neće biti imenovan do marta

FENA
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić mišljenja je da novi visoki predstvanik u BiH najvjerovatnije neće biti imenovan do zasjedanja Vijeća za implemetaciju mira u BiH krajem marta, te da je moguće da Miroslav Lajčak zadrži bonska ovlaštenja do marta iako više neće biti u BiH, nakon što je prihvatio mjesto ministra vanjskih poslova Slovačke.

„Ne mislim da bi iko ozbiljan prihvatio ulogu visokog predstavnika na rok od dva mjeseca, niti mislim da za to postoji saglasnost među zemljama Vijeća za implemetaciju mira u BiH“, rekao je danas Ivanić komentirajući mogući razvoj situacije nakon najnovije Lajčakove odluke da napusti funkciju visokog predstavnika u BiH.

On je ocijenio špekulacijama nezvanične informacije oko mogućih kandidata za novog visokog predstavnika, ukoliko bi i bio imenovan, ističući da najveću težinu ipak ima britanski diplomat Chris Patten.

Ivanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da „pouzdano zna“ da postoje razlike oko pozicije OHR-a unutar samog Vijeća za implemetaciju mira u BiH.

„Veliki broj članova je za gašenje OHR-a, ali ima jedan broj zemalja PIC-a koje još nisu u stanju da tu odluku donesu. Znam da će već iduće sedmice biti serija međunarodnih sastanaka oko toga na koji način riješiti ovu situaciju nakon odlaska Lajčaka“, rekao je lider PDP-a.

Prva odluka će biti, ponovio je, da li će uopće biti imenovan novi visoki predstavnik u BiH.

Mišljenja je da je ovog trenutka veoma teško reći šta će se tačno desiti, ali njegov lični stav je da je došlo vijeme za zatvaranje OHR-a.

„U eventualnom slučaju ponovnog imenovanja neke nove osobe na čelo OHR-a, smatram da to mora biti ličnost koja će nastaviti trend koji su započela posljednja dva visoka predstavnika. To je – što manje bonskih ovlaštenja, a što više naglaska na usaglašavanju kompromisa lokalnih političara“, rekao je lider PDP-a.

To je, dodao je, najveće dostignuće Christiana Schwrz-Schillinga i Lajčaka.

„Lično bih volio da se OHR ugasi, jer ako se sada ne ugasi onda će se uvijek tražiti razlozi za njegov ostanak, i onda je to posao bez kraja“, rekao je Ivanić.

Kada su u pitanju imena kojima se dosada špekuliralo kao mogućim kandidatima za funkciju visokog predstavnika, on kaže da nije siguran da su sva ta imena prijedlozi institucija koje treba da o tome odlučuju.

„Mislim da je to u dobrom dijelu špekulacija nego što je ozbiljan prijedlog, jer znam da nije bilo sastanaka između ključnih diplomata zemalja koje su u sastavu PIC-a i oni će tek uslijediti“, rekao je lider PDP-a, ponovivši da to neće biti jednostavan proces jer postoje velike razlike u pogledu toga šta dalje sa OHR-om između samih tih zemalja.

„Vjerovatno će to biti velika diplomatska borba između samih zemalja članica PIC-a. A ponekad prerano izbacivanje imena mogućeg nasljednjika visokog predstavnika u BiH može biti štetno za one koji se pojave u opticaju. Od svih za kandidata koje sam čuo, sa najvećom političkom težinom je Chris Patten. Možda je on, ukoliko bi eventualno bio imenovan, jedna od najvećih figura od svih dosadašnjih visokih predstavnika“, zaključio je Ivanić.