BiH
0

Novi uspjesi bh. inovatora, u Skoplju dobili četiri priznanja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Skoplju je završena "32. međunarodna izložba inovacija, tehničkih dostignuća, novih tehnologija i stvaralaštva mladih", na kojoj su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili četiri priznanja, za osam predstavljenih inovacija.

Srebrena medalja pripala je Borku Babalju iz Trebinja, za „nosač stakala za naočale“, čijom primjenom će se težina naočala dvostruko smanjiti, jer neće više biti potrebe za okvirima za stakla niti za drške na ušima!

Njegov sugrađanin Vladimir Samardžić dobio je bronzanu medalju za „memorijske kockice“, osmišljene tako da djeca predškolskog uzrasta, kroz igru i zabavu, lakoćom razumiju i svladaju slova i brojke!

Takvu medalju dobio je i tuzlanski student Nedžad Ribić, sa „samozalijevajuću saksiju“, u kojoj se biljka automatski zalijeva onoliko dugo koliko to korisnik programira!

Nakon više uzastopnih nastupa u Skoplju, skopljanske kolege nagradile su AIBiH zlatnom plaketom, „za podsticanje i širenje inovativnog stvaralaštva“.

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov razgledao je sa zanimanjem inovacije iz BiH i iskazao veliko zadovoljstvo zbog saradnje „građana dviju prijateljskih zemalja“, konkretno inovatorskih udruženja Makedonije i BiH.

Slične riječi izrekao je prije nekoliko dana, na izložbi inovacija u Zagrebu, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prije nekoliko dana pristigla su priznanja „Osmog međunarodnog salona inovacija i novih tehnologija“, odžanog u Ukrajini, u Sevastopolju.

Zlatne medalje dobili su Zdravko Bosnić iz Banje Luke („hidroturbina s lopaticama na pokretnoj traci“), Nedim Hadžimehanović iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja („antioksidnosna so“) i Sarajlija Senad Šaćirbegović („vakuumirana cigla“).

Bronzane medalje pripale su Borku Babalju i Nedžadu Ribiću, za navedene inovacije, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.