BiH
0

Novi ugovori BH Telecoma s Ericssonom Nikola Tesla

FENA
U okviru planskih aktivnosti BH Telecom je završio aktivnosti na pripremi ugovora koji će u značajnoj mjeri poboljšati funkcionalnost BH Telecoma

Potpisivanje ugovora upriličeno je u srijedu na dan obilježavanja 10 godina poslovanja kompanije Ericsson u BiH te10 godina uspješne saradnje između Ericssona i BH Telecoma.

Generalni direktor BH Telecoma Hamdo Katica i predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević potpisali su sedam ugovora, čija vrijednost iznosi 4. 764.055,56 eura.

Po riječima direktora BH Telecoma realizacija ovih projekata omogućit će plasman najmodernijih informacijsko-komunikacijskih usluga na tržište mobilne telefonije u BiH, što će svakako podići zadovoljstvo BH Telecomovih korisnika.

"U toku posljednjih deset godina Ericsson je uspostavio blisku poslovnu saradnju s BH Telecomom. Zajednički smo pridonijeli obnovi, modernizaciji i značajnom povećanju kapaciteta nacionalne komunikacijske mreže u Bosni i Hercegovini, pa ona danas može uspravno stajati sa sistemima razvijenih evropskih zemalja", kazao je Katica.

Po riječima predsjednice Ericssona Nikole Tesle, Gordane Kovačević novi ugovori predstavljaju prirodni slijed u stalnom razvoju i unapređenju nacionalne bh. telekomunikacijske mreže.

Novim ugovorima obuhvaćeno je proširenje kapaciteta i funkcionalnosti SGSN/GGSN čvorova u dijelu bežičnog Interneta, odnosno GSM/GPRS/EDGE mreže BH Telecoma. Ericsson Nikola Tesla će BH Telecomu isporučiti WIFI pristupnu opremu i integrirati je u postojeću GSM/GPRS/EDGE mrežu, što će omogućiti i najzahtjevnije aplikacije te će omogućiti korisnicima brz i kvalitetan pristup Internetu putem WIFI mreže.

Posebno je važnim istaknut značaj proširenja kapaciteta zbog korisnika bežičnog Interneta /GPRS-a/ kojih u sistemu sada ima 140.000 što predstavlja nezabilježen uspjeh u regionu.

Da bi proširenja mreže bila u potpunosti iskorištena ugovoreno je i proširenje upravljačkoga uređaja baznih stanica (BSC - Base Station Controlei) koje će omogućiti spajanje novih baznih stanica te predstavlja dodatnu ekspanziju mreže BH Telecoma.

Novi poslovi uključuju i integraciju softverskih funkcionalnosti koje podižu kvalitetu govornih usluga, povećavaju kapacitet radiomreže i poboljšavaju performanse postojeće GPRS/EDGE mreže BH Telecoma.

Nadalje, BH Telecom će nakon realizacije novougovorenih poslova raspolagati i najmodernijim sistemom tarifiranja i naplate paketskih usluga, a korisnicima BH Telecoma bit će omogućena kontrola troškova te izbor načina i modela tarifiranja paketskih usluga.