BiH
2

Novi tender za izgradnju državnog zatvora 9. decembra

FENA
Budući izgled zatvora
Budući izgled zatvora
Novi tender za izgradnju državnog zatvora bit će objavljen 9. decembra. Uslovi prijave su jasni i transparentni jer je riječ o međunarodnom tenderu, raspisanom u skladu s uslovima koje propisuje otvoreni postupak, kazala je Agenciji Fena portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Procijenjena vrijednost je 28 miliona eura, a rok za dostavljanje ponuda je 11. februar 2014. godine.

Bakić navodi da će konačnu odluku o izboru izvođača radova dati Upravni odbor, na prijedlog komisije koja će izvršiti evaluaciju ponuda.

"Projektom upravlja i sve odluke donosi Upravni odbor u čijem sastavu su predstavnici državnog i entitetskih ministarstava pravde te Ministarstva finansija i trezora BiH", navodi Bakić.

I praćenje potrošnje finansijskih sredstava vrši Nadzorni odbor, u čijem sastavu su predstavnici entitetskih ministarstava pravde i Ministarstva finansija i trezora BiH. Cjelokupni proces odlučivanja u implementaciji projekta vrši se u skladu s međunarodnim ugovorom (Okvirnim finansijskim sporazumom) između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope. Navedenim ugovorom je predviđeno da se u postupcima javnih nabavki na izgradnji državnog zatvora primjenjuju Smjernice CEB-a.

"Prema navedenom, na sve odluke Upravnog odbora potrebna je saglasnost CEB-a koja je i glavni kreditor projekta. U konkretnom slučaju, odluka Upravnog odbora o poništenju tendera donijeta je uz saglasnost CEB-a, jer su sve dostavljene ponude u poništenom tenderu za građevinske radove, u značajnoj mjeri premašile predviđeni iznos", kazala je Bakić.

Dodala je da je početak gradnje objekta ovim prolongiran za proljeće 2014. godine. Osim ovog prolongiranja na koje Ministarstvo nije moglo uticati, drugih kašnjenja u samom projektu nije bilo, jer se radilo na izradi potpuno novog projekta, i postavljanju novih rokova, a što je zahtijevala Razvojna banka Vijeća Evrope.

Bakić navodi da je izrada novog projekta bio uvjet za dobijanje kredita Razvojne banke Vijeća Evrope.

"Njihova procjena je bila da treba uraditi novi projekat, potpuno usklađen s novim Evropskim zatvorskim standardima, a sav taj posao opet je finansirala Evropska unija, tako da se ne može govoriti o gubitku vremena, a posebno ne o gubitku novca", kazala je Bakić.

Po njenim riječima, rad po novom projektu počeo je 2010. godine i od tada se sve aktivnosti provode po planiranim rokovima.

U prethodnom periodu urađeni su brojni pripremni radovi, kakve zahtijeva jedna kapitalna investicija, od obimnih tehničkih do pripremnih građevinskih radova, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, nivelaciju tla i izgradnju zaštitnog zida, izradu projekata, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, te brojne druge aktivnosti.

Trenutno se završava izgradnja građevinskog puta, a u međuvremenu, data je saglasnost na izbor firme koja će vršiti nadzor nad izvođenjem glavnih radova. Riječ je o bh.-španskom konzorciju.

Bakić je kazala da je finansijska struktura troškova u potpunosti i precizno definirana i strogo kontrolirana od domaćih i međunarodnih učesnika u projektu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39,6 miliona eura.

U ovaj iznos uključeni su: pripremni radovi u vrijednosti od 5,4 miliona eura; građevinski radovi u vrijednosti od 28,5 miliona eura; nadzor nad građevinskim radovima u vrijednosti od 600. 000 eura; projekt opreme džavnog zatvora u vrijednosti od 3,5 miliona eura; edukaciju zatvorskog osoblja u vrijednosti od 850.000 eura, a preostali iznos je rezerva za realizaciju projekta.

Finansijska sredstva za dovršetak ovog projekta su u potpunosti osigurana. Projekt će najvećim djelom biti finansiran iz donatorskih i kreditnih, a dijelom i domaćih sredstava, s tim da će se kreditna sredstva koristiti isključivo po potrebi.

Bakić ističe da će po završetku gradnje Bosna i Hercegovina dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge ustanove slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu.

To će biti jedina zatvorska ustanova na nivou BiH koja će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH, kapaciteta 348 mjesta, bit će smješteni osuđenici (298 osoba) i pritvorenici (50 osoba) Suda BiH. Riječ je o najopasnijim osuđenicima i pritvorenicima, ratnim zločincima i drugim najtežim prijestupnicima u svim oblicima kriminala.

Objekt će imati neto površinu od oko 24.000 m2. Poseban blok bit će izgrađen za agresivne zatvorenike, a po potrebi će se osiguravati sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

"Kada su u pitanju finansijska sredstva važno je istaći da je izgradnja ovog objekta dugoročna investicija i da je prije svega riječ o privrednom objektu od kojeg će najviše koristi imati lokalno stanovništvo. Budžet Opštine Istočna Ilidža je u prethodnom periodu značajno povećan na račun ove investicije, jer je ovoj opštini samo na ime renti i uređenja građevinskog zemljišta, do sada isplaćeno milion i po konvertibilnih maraka", kazala je Bakić.

Osim toga, navela je, u prethodnom periodu urađena je moderna saobraćajnica kroz naselje, s pješačkom stazom i rasvjetom, od koje najveću korist ima lokalno stanovništvo.

"Sam objekat je prije svega privredni objekat koji će donijeti dugoročnu dobrobit stanovništvu, od zapošljavanja u samom objektu do angažovanja lokalnih firmi i preduzeća na njegovom opsluživanju. Koristi će imati i ugostiteljstvo, elektroprivreda i druga privredna preduzeća, advokatske kancelarije itd", kazala je Bakić.