BiH
16

Novi Sumero Centar za novi pristup pomoći osobama s intelektualnim poteškoćama

Piše: M. S.
Sumero Centar za podršku osobama s invaliditetom u zajednici, lociran u Donjem Hotonju u Sarajevu, objavio je danas početak novog projekta, koji bi pomogao većem uključenju osoba sa invaliditetom, odnosno intelektualnim poteškoćama, u društvo.

U Bosni i Hercegovini osobe sa intelektualnim poteškoćama još uvijek se najviše smještaju u institucije azilnog tipa, gdje nemaju adekvatnu njegu, odvajaju se od društva i ne daje im se prilika da se razviju do svog punog potencijala.

U BiH postoji šest ustanova za zbrinjavanje osoba sa poteškoćama u mentalnom razvoju, u kojima je smješteno 2000 ljudi, od kojih je 120 maloljetne djece. Centri su prebukirani, što korisnicima onemogućava terapeutski rad.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Osobe sa poteškoćama koje nisu smještene u centre, već žive u lokalnim zajednicama, obično nakon školovanja ostaju kući, isključene iz zajednice društva u kome su.

Projekat imena "Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini" bi to trebao promijeniti kroz razne inicijative za omogućavanje što samostalnijeg života za ove osobe.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Uz podršku Češke razvojne agencije, projekat implementira češka nevladina organizacija "People in need", uz saradnju sa USAID-om i partnerima: Savez Sumero, udruženje "Zajedno" Banja Luka i udruženje "Sunce" Mostar.

Alžběta Stropnická iz organizacije "People in need" kaže da će da rade na tome da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom u BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"I Češka Republika je prolazila kroz taj proces, sve osobe sa invaliditetom su bile negdje sklonjene u institucijama, da ih niko ne gleda, da nikome ne smetaju", kaže ona i dodaje da imaju dosta iskustva koje bi htjeli da podijele sa BiH.

Projekat će trajati od ove godine do 2018. i koštati će oko 250.000 eura.