BiH
0

Novi specijalni predstavnik EU u BiH ipak do decembra?

SRNA
Novi konkurs za specijalnog predstavnika EU (EUSR) u BiH bit će hitno raspisan, jer EU i dalje želi da on nastupi u Sarajevu za novu godinu, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Novi EUSR trebalo bi da bude potvrđen krajem decembra. Izbor i potvrda novog kandidata trebalo bi da se podudari sa decembarskim samitom lidera EU na kojem će, nakon mnogo vremena, biti tema zapadni Balkan.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy, koji je neka vrsta koordinatora 27 šefova država i vlada EU, u decembru će izvijestiti lidere o svoja dva putovanja u region, od kojih je drugo, oktobarsko, uključilo i BiH.

Na tom samitu, kako se očekuje, ponovo će biti potvrđena želja i namjera EU da sve postjugoslavenske zemlje i Albanija postanu članice, ali uz vrlo strogu politiku uslovljavanja.

Važan korak u evropskom razvoju BiH bila bi pozicija EUSR i zato EU polaže vrlo veliku pažnju na to ko će da bude ta ličnost, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

Suprotno nekim navodima, bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nije bio među kandidatima i radije bi prihvatio funkciju specijalnog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva, nego EU, saznaje Srna iz pouzdanih izvora. 

U odvojenom razgovoru, jedan visoki njemački izvor rekao je za Srnu da Berlin želi da EUSR ima i neka sankcijska ovlaštenja, ne precizujući na što bi se to odnosilo.
Razlog poništavanja starog konkursa su relativno blijedi kandidati koji su se prijavili. Srna nezvanično saznaje da je to iznenadilo Kancelariju visoke predstavnice Catherine Ashton, jer je riječ o mjestu koje ima visoku političku težinu.

Pretpostavlja se da bi plata EUSR bila vrlo visoka, oko 16.000 eura. 

Mediji u FBiH nedavno su javili da bi novi konkurs za izbor šefa delegacije EU u BiH mogao bit poništen, jer Kabinet Ashton nije zadovoljan kandidatima. Prvi konkurs poništen je prije tri mjeseca, jer nije bilo kandidata koji zadovoljava kriterijume za funkciju sa daleko većim političkim, a sada i ekonomskim ovlaštenjima.