Stanovnicima ponestaje ogrjeva
0

Novi snijeg donio nevolje u svim srebreničkim selima

FENA
Foto: Arhiv/Prijateljisrebrenice.org
Foto: Arhiv/Prijateljisrebrenice.org
Stanje elementarne nepogode na području općine Srebrenica je i dalje na snazi. Snijeg neprestano pada od četvrtka, a ekipe za čišćenje, koje su na terenu, danonoćno pokušavaju ukloniti visoke snježne nanose.

Visina snježnog pokrivača u gradu je oko 70 cm, dok su u planinskim dijelovima općine smetovi visoki i do 2,5 metra. Najkritičnije stanje je i dalje u selima Luka i Krušev Do. Mašine su na sedmom kilometru od ovih sela, a mještani, zameteni u snijegu bez ogrjeva, polako gube strpljenje.

Enver Duraković, mještanin sela Luka, rekao nam je u telefonskom razgovoru da u ovom mjestu ima ljudi koji žive u drvenim kućama. Njima je već ponestalo ogrjeva, a zbog visine snijega koji im je blokirao prilaze nisu u mogućnosti osigurati dodatne količine ogrjeva.

Hasudin Mustafić, stručni saradnik Civilne zaštite općine Srebrenica, kaže da će problema u čišćenju snijega biti tokom predstojećeg vikenda jer snijeg ne prestaje da pada, a Općina nema dovoljno dobru mehanizaciju za čišćenje visokih snježnih nanosa.

"Još uvijek se vrši čišćenje puta za naselje Šubin u Mjesnoj zajednici Skenderovići i za naselja Luka i Krušev Do", izjavio je Mustafić.

Novi snijeg zameo je i putne pravce koje su dežurne ekipe uspjele da očiste prethodnih dana.

U svim osnovnim i srednjim školama na području općine Srebrenica časovi su bili skraćeni, a područna škola u Osmačama zbog visokih snježnih nanosa i nepročišćenih puteva, nije radila.

Odlukom resornog ministarstva od 6. do 10. februara u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj neće biti nastave. Kao razlog takve odluke navode se niske temperature i obilne snježne padavine u većini općina Republike Srpske.

Snabdijevanje grada i prigradskih naselja vodom i strujom danas je uredno, a Civilna zaštita općine Srebrenica je u pripravnosti i dežuraće tokom cijelog vikenda, da bi svim građanima bili na raspolaganju, i u slučaju nevolje pristigli u pomoć.