Livno
0

Novi slučaj meningitisa kod djeteta

SRNA
Kod troipogodišnjeg djeteta iz Livna registrovan je novi slučaj bakterijskog meningitisa, drugi u posljednjih sedam dana na području ovog kantona, potvrdila je Srni direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Dijana Mamić.

Mamićeva je rekla da je ovaj slučaj otkriven prije dva dana, te da je nad oboljelim djetetom i članovima njegove porodice provedena odgovarajuća terapija antibioticima.

Ona je izjavila da se oboljelo dijete nalazi na liječenju na Infektivnom odjeljenju Kliničke bolnice u Mostaru.

Prvi slučaj bakterijskog meningitisa na području Livanjskog kantona u ovoj godini registrovan je prošle sedmice na području opštine Tomislavgrad, kod učenika trećeg razreda Osnovne škole "Ivan Mažuranić", koji se nalazi na liječenju u mostarskom KBC-u.

Mamićeva kaže da je bakterijski meningitis sezonsko oboljenje koje se najčešće javlja početkom proljeća, a ukoliko se na vrijeme ne provedu mjere liječenja može se razviti u meningokoknu sepsu, odnosno upalu moždane opne koja često završava smrću.

U Brčkom je ove sedmice umro petogodišnji dječak iz Bijele u distriktu, kod kojeg je dijagnostifikovana meningokokna sepsa.