Kupres
0

Novi slučaj gripe A u našoj zemlji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 u Kupresu je zabilježen novi slučaj nove gripe A (H1N1).

Na području kupreške općine zabilježen je prenos nove gripe H1N1 s čovjeka na čovjeka, a sve je potvrdio i brzi test u Kliničkoj bolnici Mostar.

Međutim, tačnost ovog nalaza treba pričekati dok to ne potvrde rezultati referentnog laboratorija u Sarajevu, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Kantona 10.

Nova oboljela osoba je 39-godišnja ženska osoba iz Kupresa koja je bila u kontaktu s prvom zaraženom osobom, 75-godišnjakinjom, porijeklom iz Kupresa, a koja je stigla iz Australije u posjetu rodbini.

Oboljele osobe upućene su na kućno liječenje i osjećaju se dobro, a osobe koje su bile u kontaktu s njima pod stalnim su nadzorom.

Podsjetimo, u organizaciji Ministarstva zdravstva Kantona 10, protekle sedmice održan je sastanak tima za pripravnost u slučaju pojave pandemijske gripe koju čine predstavnici Domova zdravlja s područja ovog kantona, Zavoda za javno zdravstvo i Civilne zaštite.

Na sastanku je utvrđena posebna procedura postupanja koja će se provoditi na području tog kantona u slučaju pojave tzv. svinjske gripe jer kantonalna bolnica u Livnu nema specijalista infektologa.

Dogovoreno je da se svi sumnjivi slučajevi šalju na testiranje u Mostar i na pregled infektologu koji će odlučiti dalje liječenje pacijenata.